GALLERI PING-PONG
Madeleine Aleman, Från månen till fixstjärnevärlden
Leif Holmstrand, Curse or Spell, 12/11–3/12 2022
Malmökonstnärerna Madeleine Aleman och Leif Holmstrand på Galleri Ping-Pong är en fullträff som kombo. Båda har nära till esoterik och andlighet. Den koncentrerade skapande processen hos dem tycks bottna i ett hypnagogt tillstånd, där syner och rester av sinnesupplevelsefragment uppstår mellan vaka och dröm. Dessa gestaltas i konkret form, ord, ljud, performance och visuella verk.
Det meditativa aktiveras och med ett slags automatism skapas hos Madeleine Aleman färgstarka teckningar mot svart botten, och rituella objekt och bilder hos Holmstrand. Den tecknade linjen löper på med skör lätthet och ett holistiskt inre lugn hos Aleman, i abstrakta figurationer som påminner om både Rudolf Steiner och Hilma af Klint.
Hos Leif Holmstrand blir linjespelet både två- och tredimensionellt, mer snirklande, krampaktigt forcerat och laddat av inkapslad energi i alla slags material. Holmstrand använder rep och trådar, han binder, virkar och knyter som för att hålla fast de snabbt flyende föreställningarna.
Jag hittar några rader i hans senaste diktsamling ”Inte världen” som kan gälla för båda konstnärerna: ”halvopaka tankepunkter / ganska breda streck av konstigt tusch / svingar de mot gruppens ankomst / sprider ljuspigment och cirklar…”
|
© Yasmina Karli Malmsten |
|
SKÅNES KONSTFÖRENING
Elia diane Fushi Bekene och Yasmina Karli Malmsten, the song in my veins, 11/11–11/12 2022
Det kreativa arbetets helande verkan utnyttjas även av den Berlinbaserade Elia diane Fushi Bekene hos Skånes konstförening. Hon arbetar med ljud och bild i terapeutiska sessioner både som traumapedagog och doula. Hennes konstnärliga arbete kretsar kring att återta makten över berättelser om de svarta under det kolonialistiska förtryckets långa tid. Från webbaserade arkiv med dokumentation av de svartas och färgades vardag har hon hämtat bilder till en tarotlek med 78 kort. I digitala collage framträder människorna i positivt laddade omgivningar och vi skymtar fragment till en ny historieskrivning.
Tillsammans med Malmökonstnären Yasmina Karli Malmstens dekorativt återhållsamma väggmålningar och skulpturer fylls utställningen med en stämning av drömsk positivitet.
|
Dämmet © Björn Wessman |
|
GALERIE LEGER
Björn Wessman, Autumnus, Till 5/11–30/11 2022
Björn Wessman, tillbaka hos Galerie Leger, har i decennier sjungit färgens lovsång. Med dess styrka har han skapat ett sinnesupplevelsernas alfabet. Med stora tecken, likt versaler för landskap, skog dammar och steniga åsar, och med små, som gemener, som smyger nära botaniska hemligheter. De ofta stora formaten hålls samman som av en magisk naturkraft och förenar sydeuropeisk hetta med nordisk kyla och mörker. Musikaliska rytmer skapar dynamik, från snabba stackaton till utflytande andanten. Det romantiska arvet smälts samman med ”joie de vivre” som hämtat från Matisse. Jag sugs in i målningarna som i naturen under en vandring i en hemlighetsfull trädgårdspark.
CELSIUS PROJECTS
Elisabet Anna Kristjánsdóttir, vítt.vítt…bítt-bítt…, 11/11– 4/12 2022
Ett betydligt kärvare landskap från Island bildar ramen för Elisabet Anna Kristjánsdóttirs videoverk hos Celsius Projects. Det är hennes solodebut efter fem år vid konsthögskolan i Malmö. Fågelkvitter och ett draperi med vajande högt gräs tar emot på galleriet. Jag upplever en sorgfri lätthet i bildberättelsen. Ljus och skuggor växlar, liksom oväder och solreflexer i en långsam rytm. Bilderna och ljudslingorna öppnar för fria associationer kring kärlek, eftertanke och längtan och också en samhörighet med naturen.
THE COWGIRL GALLERY
Clara Ketter, We’re Sorry To See You Leave, 11/11–18/12 2022
Solodebuterar gör även Clara Ketter på The Cowgirl Gallery. Hennes vid första anblicken läckra och förföriska fotografier bottnar i konsumtionskritik och marknadsföringsstrategier. Prylarna i en kvinnas öppna handväska glittrar mot skinnsoffans läder och antyder en vardag med lyxiga behov. Denna bild utgör en del av en triptyk, tryckt på canvas och i stort format, där tankar kring begär och ytligt identitetsskapande genom konsumtion och med kända varumärken fortsätter. Det är ett tema som har varierats sedan 1960-talet men den nyfikna lekfullheten i Ketters arbeten kan leda henne vidare.
GALLERI ROSTRUM
Lage Pergon, 2030, 5/11–27/11 2022
Omsorgen om naturen och respekten för träd genomsyrar Lage Pergons små och större skulpturer på Galleri Rostrum. Konstnär och arborist kan han trädens uråldriga symbolvärde och betydelse för jordens klimat. Han började som trägrafiker på 1970-talet och har därefter behållit trädet som motiv. En rikedom av olika trädsorter lockar fram formuleringar och färg- och formvariationer, från svartek som i århundraden legat i en mosse, till lind, körsbär, lönn, kastanj eller poppel. I det föreställandes myllrande detaljer hittar han också abstraktionen när rotsäckar, snirklande rötter eller förgrenade stammar modelleras. Det drivna hantverket ger en intrikat skönhet.
Malmö 2022-11-21 © Kristina Maria Mezei |
Silverdansen © Madeleine Aleman
Pig © Leif Holmstrand
Ancestral Healing, tarotkort
© Elia diane Fishi Bekene
Ancestral Healing, tarotkort
© Elia diane Fishi Bekene,
© Elisabet Anna Kristjánsdóttir
© Elisabet Anna Kristjánsdóttir
Punch, Lace or Taffy © Clara Ketter
Bön och körsbär © Lage Pergon
Rotsäck i hagtorn © Lage Pergon
|