www.omkonst.se:
Nedslag i tid och rum
Anna Kristensen & Peter Lundström, Short cuts – Västerbottens museum, 5/2–28/8 2022
Text: Karin Holmer

skriv ut denna text
© Peter Lundström
(Klicka på bilden för hög upplösning)
© Anna Kristensen
(Klicka på bilden för hög upplösning

Två parallella konstnärskap utgör denna retrospektiva utställning med titeln Short cuts som just nu visas på Västerbottens museum. Dessa två konstnärer och målare är sammanlänkade genom sitt gemensamma liv men även konkret i själva utställningen, genom den mängd fotografier som Lundström tagit av dem båda sedan 1979. Fotografierna är placerade i centrum av rummet och utgör på många sätt även själva kärnan i utställningen. Paret reflekteras mot oss genom speglar och fönster från olika platser i olika länder, som nedslag i tid och rum. De åldras och föryngras växelvis och rytmiskt.

© Anna Kristensen

Övergången från Lundströms fotografier till Kristensens målningar känns naturlig, här blir vi betraktare och deltagare på samma gång. Färgerna är mjuka, rent av rofyllda och låter gestalterna som framträder vila i sina positioner utan att låsa fast dem. Penseldragen är skenbart sökande. Scenerna domineras av kvinnans närvaro eller hennes påtagliga frånvaro. Hon framstår som något både gåtfullt och harmoniskt som med sina mjukt trevande konturer lösgör sig ur sin form och tidvis sjunker in mot sin bakgrund. I Kristensens scener träder objekt fram i takt med att gestalterna luckras upp, igenkännbara objekt som en kulört ljusslinga eller en broderad kudde. Minnesbärande objekt som samtalar väl med Lundströms närliggande målning av ett kassettband – dessa föremål som agerar vardagens statister.

I en av Kristensens målningar står en kvinna lutad över en overhead-apparat; med slutna ögon låter hon ljuset från lampan fara över sitt ansikte. Det vita i färgen skapar en tyst dramatik. I denna del av utställningsrummet möts konstnärernas måleri tydligt ännu en gång. Tre mindre akvareller/gouacher av Lundström blir övergången mellan det mjuka och det hårda, mellan det omätbara och det mätbara. Eldslågorna som sveper genom en mörk skog i ett organiskt måleri förstoras upp och stramas till i en stor abstrakt målning där färgen ligger tät och noggrant placerad. Räta linjer och vinklar samsas i olika riktningar i ett föränderligt perspektiv, eldens dans som matematisk ekvation.
     Två grepp möts här, två perspektiv. Genom tvära kast synliggörs två samexisterande förhållningssätt till tidens och alltings gång.

Umeå 2022-03-23 © Karin Holmer


 


 

 

 


© Anna Kristensen

 

 


© Peter Lundström

 


Västerbottens museum, Umeå | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com