Som grafiker och medlem av den internationellt aktiva IX-gruppen har hans bilder kunnat ses i många länder. Det är också i en grafisk portfölj som vi får en fin sammanfattning av PG Thelanders bildvärld. ”Summa summarum” trycktes hos Lumphé litografiska i Stockholm 2012. Den innehåller fem litografier där konstnären samplar sina bildidéer från åren som gått. De trycks över och bredvid varandra, de för ett samtal över tid. Som så ofta: mest i svartvitt, endast kompletterat med grundfärgerna blått, gult, rött och grönt. Här finns flyhänt tecknade kvinnofigurer med vackra renässansansikten, ett oljefat och en roddbåt, fisk och pingvin. I det sista bladet vaktar en hund en stor blå pumpa som vuxit från en blomkruka med texten ”und” på. Ja, vad mer kan han begära? Än leker livet.
PG Thelander började måla abstrakt kring 1960, bara för att snart låta den sirligt slingrande tecknade linjen undersöka omvärlden. Popkonsten uppmuntrade att fokusera på enstaka motiv och detaljer, hämtade från vardagen bland annat som hemmapappa, nertyngd av en enorm falukorv, svullna potatisar och spetsigt upphetsade morötter. Redan från början med stöd i den västerländska konsthistorien, i enskilda konstverk och hos konstnärer. Med åren kom sådana citat att bli allt fler, från både Botticelli och Dürer, liksom Duchamp och Dubuffet.
|
Ur portföljen Summa Sumarum, Poseidons budbärare, litografi, 2012 © PG Thelander |
|
PG Thelander hade länge i sin ägo en mindre glaskopia av Marcel Duchamps La mariée mise à nu par ses célibataires, même, gjord 1960, som han fått av P O Ultvedt i utbyte mot ett sina verk. Kaffekvarnen från Duchamp återfinns i ett av de nu aktuella verken. Liksom Dubuffets porträtt av den rätt okände författaren Henri Calet, som med sitt grovt målade nylle tenderar hos PG Thelander att förvandlas till konstnärens alter ego. Med åren skapar Thelander ett helt menageri, befolkat av pingviner, fiskar, elefanter, hästar och hundar. De uppträder klart tecknade, med självklarhet i egen rätt, i sällskap av enstaka föremål eller geometriska former. Illusoriskt målade med en teknisk perfektion, samtidigt som måleriet utesluter bakgrunder som landskap, himlar eller interiörer.
Det är lätt att föreställa sig att PG Thelanders bildvärld tyngs av symboler. Han själv är förtegen. Gåtorna bäddas ner i hans arbetssätt där skiftande motiv undersöks som i ett flöde under en avgränsad period för att ersättas av ett annat. Vilket inte utesluter att de återkommer senare i en ny kombination i nya sammanträffanden på surrealistiskt rebusartat sätt.
En sådan bakåtblickande utställning som den här kan knappast ge ett alltigenom rättvisande intryck av PG Thelanders mångfacetterade gåtfulla bildvärld och verksamhet utan inlån av några mer framstående målningar. Men det är en bra början till en ingång.
|
Wolfgang Volz, foto av Christo, Wrapped Reichstag |
|
Det gåtfulla som tema fortsätter även hos medutställaren: fotografen Wolfgang Volz, medarbetare till Christo och Jeanne-Claude sedan 1970-talet. Hans storslagna bilder återupplivar konstnärsparets jättelika projekt som resulterade i installationer med tyginsvepta byggnadsverk och landskap på olika anslående platser i världen.
Wolfgang Volz följde projekten från idéstadiet. Han inventerade aktuella platser, skapade med sina då svartvita bilder underlag, arbetsverktyg som Christo och medarbetarna utvecklade vidare. I slutändan fotograferade han de häpnadsväckande synerna, de färdiga installationerna så att hans bilder lyfter fram både skönheten, riskerna, glädjen och hänryckningen före överraskningen. Som när Wrapped Reichstag i Berlin 1995 blåste ner efter 28 timmar.
Här finns Triumfbågen i Paris från många synvinklar, speglande skiftande känslolägen under dygnets varierande ljusförhållanden. Men också det häpnadsväckande Running fence från 1976 i Kalifornien som fyra mil lång slingrar sig vitt mot oändligheten i det torrt bruna landskapet. Fotografierna har både dokumentärt och eget estetiskt värde. Och som pricken över i-et visas prover på de använda tygerna i en liten glasvitrin.
Bästekille 2022-06-29 © Kristina Maria Mezei |
|
Skolfoto, 2005 och Nostalgias, bronsskulptur
© PG Thelander
Familj, etsning, 1972 © PG Thelander
Ur portföljen Summa Summarum, Pumpa, litografi, 2012 © PG Thelander
Jardin du Luxembourg, 1998 © PG Thelander
|