Det är inte ofta man får lust att smaka på konstverk men när jag står framför van Arkels Stripe Paintings på Galleri Hammarén får jag en ingivelse att sätta tänderna i dem. Silikonmassans degaktiga form, pastellfärgerna och glansigheten får mig att tänka på godis, tuggummi eller glass. När jag sen förstår att konstnären använder sig av en pastamaskin för att kavla ut de långa silikonplattorna blir min koppling till något att tugga på inte så anmärkningsvärd. Van Arkels arbetsredskap är desamma som vi använder i matlagning.
Det är något lockande och lustfyllt i van Arkels verk, det är mycket färg men också en konsistens som attraherar och bjuder in till beröring, och man får faktiskt röra verken, vilket några lyckliga barn jag möter i utställningen gör.
|
Diagonal, 2022© Matthias van Arkel |
|
Något får mig dock att inte helt bejaka den pastellfärgade godisvärld som Van Arkel målar upp. Delvis känner jag en tvekan kring hur miljövänligt materialet är, även om det lär vara giftfritt. Men det som främst gör mig ambivalent är vad van Arkel egentligen vill med sitt skapande. Är det bara en plastig poppig yta och ett spännande material eller finns det något därunder?
I bilderna kan jag utläsa landskap som i skikt formas av färgerna och plattornas linjespel. I vissa fall har massan hakat upp sig och det bildas bucklor som transformeras vidare i strukturen. Kan det finnas en berättelse i dessa ojämnheter? Van Arkel beskriver hur han arbetar intuitivt och slumpartat men också hur bilderna kommer att spegla sinnestillstånd och händelser han upplever längs vägen. Kanske kan verken ses som metaforer för de ojämnheter och bulor vi får genom livet, knölar vilka kapslas in och påverkar vår fortsatta väg, där erfarenhet läggs till erfarenhet.
Van Arkels bilder är öppna för tolkning, vilket abstrakta verk är, men i titlarna finns hänvisningar till personer och sinnesstämningar som påverkat under processen. Man anar en personlig bearbetning och en önskan om att berätta. I utställningen på Galleri Hammarén får bildskapandet ta större plats än tidigare hos van Arkel och materialet, silikongummit, samspelar förtjänstfullt med detta bildspråk.
Göteborg 2022-08-23 © Kajsa Frostensson |
Dark Landscape, 2021
© Matthias van Arkel
Dark Landscape, (detalj) 2021
© Matthias van Arkel
|