GALLERI HEDENIUS, STOCKHOLM
Lennart Aschenbrenner, Betydande bagateller, 19/1–11/2 2023
Man skulle kunna tala om en karg och sparsmakad känsla för infall i samband med Lennart Aschenbrenners målningar. Han både vurmar för och avfärdar dem som ”betydande bagateller”. Det är lite synd de tål att tas helt på allvar. Den berömda pendeleffekten av tycken och smak som drar fram och åter över konstlivet träffar honom den här gången välvilligt. Hans tidlösa uttryck inrättar sig sömlöst i den omedelbara samtiden. Tilltalet på Galleri Hedenius skulle kunna ha formulerats av en yngre kollega, samtidigt som traditionen bär det. En svensk surrealism med minnen från Provence är i centrum. Som bäst blir det när Lennart Aschenbrenner excellerar i återhållsamma former som knappt röjer ett innehåll, där glasögonbågarna lika gärna kan teckna en evighet. De jordiga ackorden är sparsamma med ingående toner.
Första rummet i galleriet håller extra väl samman. Mer osynkroniserade idag är damskorna och de nakna brösten som känns förenklat lustbetonade snarare än pregnant genomtänkta. Övriga bagateller överskrider sin benämning på ett välgörande kärvt vis som även för tankarna till det bästa som visats i en informell utvecklingslinje från Eddie Figge, Rune Jansson och Elis Eriksson och vidare.
SASKIA NEUMAN GALLERY, STOCKHOLM
Emma Jönsson, Väntan-Waiting, 12/1–11/2 2023
Det värmer när mindre kända konstnärer som inte är nybakade från konsthögskolorna får chansen att etablera sig på ett nytt galleri. Emma Jönsson broderar sina historier mot bakgrund av dagens allmänna katastrofer och individens drabbande sorger, utan att göra avkall på kärleken till stygnen. Styngen som smärtar i själen nålar sig ändå leklystet genom siden och sammet. Rosorna knoppas och vargarna ylar. Särskilt tilltalande är verken som hänger oramade, ofållade och mörka mot kubens vita väggar. Det ger en pulserande kontrastverkan, som samtidigt upplöser det mjuka tilltalet och vässar händelserummens historier.
Textilt måleri och broderi visar gång efter annan hur väl det fungerar för att dikta om det svåraste. Det utsätter dessutom tecknandet och berättarviljan genom sin materialitet för en drabbande långsamhetens lov som skärper processen. Brita Marakatt-Labba, Lillevi Hultman och Annika Malmqvist är några andra exempel att hämta ur Omkonsts arkiv.
ANNA BOHMAN GALLERY at the corner, STOCKHOLM
August Nilsson, Oförrättat förvärv, 26/1–19/2 2023
På väg genom Maria kyrkogård står en välklädd man bakom en snödriva. När jag hastigt passerar rättar han till halsduken om sin gummikrokodil i miniatyrpulkan.
Liknande märkliga möten i vardagen verkar August Nilsson samla på. De omfamnas som målaren Hans Wigerts knytt av skogen runtikring. Oförrättade förvärv kallar han sin utställning i hörnan till Anna Bohman Gallery. Färgerna från landskapen nära halländska Nissastigen har skruvats upp ett antal grader. Fram fräser gran och fur samt rester från en sedan länge kultiverad natur, med stigar och stenmurar. Figurerna lyser av ett osmält innehåll som om de aldrig inträffat men ändå faktiskt är där. Fantasi räcker inte som begrepp att beskriva dem. Varelsen med sitt skadedjursansikte bär de skjutna fåglarna forcerande bäckfåran. Kvinnan klädd till mästerkatt i stövlar stannar till poserande på grusvägen. Pristjuren bjuds en cigarett mot skogens eldröda.
Berättarlystna målare med dragning åt det poetiskt absurda är en kär genre med fina exempel. August Nilsson lägger till sin specifika röst som färgintensivt och pysande lovar gott för fortsättningen.
Stockholm 2023-02-01 © Susanna Slöör |
Griffeltavla Nr 3 © Lennart Aschenbrenner
Kinesiskt porslin © Emma Jönsson
Finnish Wood © August Nilsson
|