www.omkonst.se:
NYTT FOTOGALLERI I STOCKHOLM
DJUREN BETRAKTAR VÄRLDEN
Helena Blomqvist, On the Ending of Species – Picture This Gallery, Stockholm, 2/2–16/4 2023
Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text
Cemetery for Extinct and Endangered Species, 2022
© Helena Blomqvist
(Klicka på bilden för hög upplösning
)
Forest Lake, 2022 © Helena Blomqvist
(Klicka på bilden för hög upplösning)

I dagarna slås dörrarna upp för det senaste tillskottet i Stockholm för fotografisk konst. Med 700 kvadratmeter utställningsyta, varav merparten i källarplanet, blir Picture This Gallery en av de största exponeringsytorna för fotografi i huvudstaden. Planen är att presentera sex till sju utställningar om året med högklassig fotokonst och platsen är det gamla Tvålpalatset på Södermalm i Stockholm.

Den första utställaren är den särpräglade fotografen Helena Blomqvist, en konstnär som Omkonst recenserat flertalet gånger (se länkar nedan). Den aktuella utställningen består av ett femtontal nya verk vilka flankeras av ett antal tidigare under samlingsnamnet Retrospect.

Modell till Cemetery for Extinct and Endangered Species © Helena Blomqvist
(Klicka på bilden för hög upplösning)

Under samlingstiteln On the Ending of Species inbjuder Helena Blomqvist oss att se världen ur de utrotningshotade arternas perspektiv. Som skådad genom ett drömfilter presenteras djurkyrkogården där de utdöda arterna vilar i evigt minne. Här presenteras både det modellbygge som Helena Blomqvist minutiöst satt samman, samt det slutliga fotografiet. Intrycket är sorgligt och milt sagt hjärtskärande – om det inte vore för Blomqvists ständigt närvarande humor. Bilderna har satts samman med en välavvägd portion av komik som gör dem så intagande och samtidigt tänkvärda. Det här är ett inlägg i debatten om arternas överlevnad som inte är strängt didaktiskt utan som faktiskt kan fungera.

Helena Blomqvists metoder för att bygga upp sina fotoscenerier är i sig tämligen unika. Modellerna, de flesta några decimeter höga, återanvänder hon sedan i flertalet sammanställningar. De blir till ett kollektivt menageri för alter egot – hennes eller vårt. Hon gör också bruk av ett slags visuell sötma som sällan går över gränsen, utan just tangerar den. Precis där drömscenen riskerar att försvinna in i sagans alltför ljuva värld, hämtar hon tillbaka den genom någon absurd detalj. Kanske är det just det som skiljer henne från de mer entydiga sagoberättarna.

Stockholm 2023-02-23 © Leif Mattsson

Länk till recension av utställning på Lars Bohman Gallery 2016>>
Länk till recension av utställning på Angelika Knäpper 2011>>
Länk till recension av utställningen på Galleri Format 2010>>

Adress: Picture This Gallery, Tvålpalatset, St Paulsgatan 29, Stockholm


 


 

 

 


Birdgirl, 2022 © Helena Blomqvist


The Dark Cloud, 2022 © Helena Blomqvist


The Portal I, 2022© Helena Blomqvist

 


Picture This Art | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com