www.omkonst.se:
STRÄVAN EFTER DET PRECISA
Exakthetens ambivalens: Kristina Eriksson, Hans Lannér, Sixten Lundbohm och Anders Widoff –
Konsthallen Lokstallet, Strömstad, 17/6–30/7
2023
Text: Karin Holmer
skriv ut denna text
Hemkomst, 2018, akryl på duk © Hans Lannér
(Klicka på bilden för hög upplösning)
Ur Bön, skugga (Odessa revisited), 2012
olja och gesso på ritfilm © Anders Widoff
(Klicka på bilden för hög upplösning)

Det är en lätthet som genomsyrar sommarens utställning på Lokstallet i Strömstad, där tre samtida konstnärer ställer ut tillsammans med verk av målaren Sixten Lundbohm (1895–1982). Lundbohms målningar av byggnader och objekt som upplöses till rena ytor och plan fungerar som en samtalspartner i rummet, medan de samtida konstnärerna för samtalet vidare på olika vis.

Apollontemplet, Korint © Sixten Lundbohm (Klicka på bilden för hög upplösning)

Hans Lannérs målningar i krita och akvarell hänger ofta parallellt med Lundbohms, tätt placerade på väggen. De bär båda på ett tillstånd av uppluckring, av det försvinnande eller sakta framträdande. Lannérs bilder känns lekfulla, intuitiva och uppmuntrar till en långsamhet i seendet. Färgen vandrar iväg och fångas upp. Vi som betraktare flyter med och motiven väcker berättelser, minnesbilder och låter dem återkomma till rytmen av en inre monolog.

Kristina Erikssons oljemålningar hänger luftigt – ljusa dukar, avskalade från allt oväsentligt, mörka penseldrag som både svävar och nålar fast. Detaljerna flyter i sina bildrum och letar sig ner i djupet. Former som objekt förvandlas till gestalter både i målningarna och i hennes keramiska verk.

Installationsvy (Klicka på bilden för hög upplösning)

Vad som uppfattas som nedtecknade utfall ifrågasätter rummets stillhet i Anders Widoffs verk Bön, skugga (Odessa revisited). Det är rader av pappersark där lager och rester av färg och handskrivna ord samsas med mer figurativa inslag. Snabba tankeströmmar, anteckningar och skällsord som fragmentarisk poesi.
        På golvet står ett antal grova stenar tillsammans med glaserad keramik på en metallplåt. Intill varje objekt är en ruta av metall utskuren och uppfälld som ett hinder, som ett uppstramande system. I stenarnas former finns en trotsighet, en tyngd och ett motstånd.

Titeln på utställningen passar in väl. I verken finns en strävan efter exakthet utan att få övertydlighet i släptåg, att också utnyttja det inexakta, det där som inte riktigt kan återskapas eller upprepas och som låter verken andas.

Strömstad 2023-07-10 © Karin Holmer (Text och foto)


 


 

 

 


Utan titel © Kristina Eriksson
(Klicka på bilden för hög upplösning)


Hemkomst, 2018, akryl på duk © Hans Lannér


Utan titel © Kristina Eriksson


Petrus, 2023, järn, granit och betong
© Anders Widoff


Konsthallen Lokstallet, Strömstad | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com