www.omkonst.se:
GALLERIRUNDA I MALMÖ
Gallerirunda i Malmö, januari-februari 2023
Text: Kristina Maria Mezei

skriv ut denna text
Hannah © Isabel Reitemeyer
(Klicka på bilden för hög upplösning)
The Chart II © Ida Pettersson Preutz
(Klicka på bilden för hög upplösning)
Medusas flotte © Peter Dacke
(Klicka på bilden för hög upplösning

Nu när dagarna åter börjar bli ljusare sätter gallerierna fart inför våren. I Malmö är separatutställningarna mer intressanta just nu. Oftare än ett fåtal verk i gruppshow ger de inblick i den konstnärliga arbetsprocessen och öppnar även för en förståelse av pågående förändringar i ett konstnärskap.

GALERIE LEGER
Per Mølgaard, Vid havet, 14/18/2 2023

Galerie Leger har visat Per Mølgaard tidigare och det är inte svårt att se att han skiftat fokus. Äldre rumsinteriörer och inslag av klara färger har lämnats för ett slags naturmåleri med havet som stark inspiration. Inte så att han avbildar sandskogar, stränder och vågsvall, det är en specifik stämning han är ute efter. Fuktgenomdränkt, skymningsgrå, silkeslen. Jag upplever lite vemod i dem men ingen nostalgi eller längtan. Han målar fram ett meditativt mentalt tillstånd där minnesbilder skiktas över det iakttagna. Det aktiva lyssnandet under en promenad genomfars av en inre musik och det stilla betraktandet finner rymdens kosmiska avstånd i det som är nära.
      Trots att Per Mølgaard målar mot en svart gessogrund är hans verk ingalunda dystra. Med torrpastell lockar han fram ljusare toner. Mot jordfärger och grått tecknar levande linjer och korta streck i vitt, turkost eller kvällsrosa, konturer som känsligt inringar ansikten, kroppar, växter. Vardagarnas stilla vara kan anas i ett tidlöst perspektiv, fyllt av en innerlighet i känslan att alls finnas till med sin familj och i en natur som omger en.

GALLERI 21
Ida Pettersson Preutz, Dotty Dots Stripy Stripes, 14/15/2 2023

Redan innan hon gick ut Konstfack 2014 hittade Ida Pettersson Preutz det bildspråk hon alltmer kom att utveckla i textila material. Med starka färger och opkonstens geometriska stackatorytmer skapar hon suggestiva mönster som både i mindre och än mer i större format förvillar betraktaren. Men signalfärgerna ger energi. I sitt arbete följer Ida Pettersson Preutz hantverksprocessen: hon färgar tyg, klipper och syr i ett slags lappteknik innan kompositionerna står klara. Screentryck på tyg och risotryck på papper ger henne även möjligheter som står nära grafiken.

COWGIRL GALLERY
Collage, 13/126/2 2023

Jag söker efter förvandlingens magiska lyft när jag ser collage. Det är det som Barbara Breitenfellner, Isabel Reitemeyer och Julia Åberg visar. Åberg är Malmöbaserad medan de andra verkar i Berlin. Drivna och välbevandrade i collagets bildhistoria kretsar deras verk kring det gåtfulla och det outsagda.
       Det måste till en genuin regissör för att resultatet av arkivforskning, återblickande konst- och filmhistoriska referenser och samlingar av dagliga urklipp i nya collage ska öppna till oväntade visuella verkligheter, berättelser eller alternativa föreställningar. De stora förebildernas hypnotiserande inflytande från det förgångna kan bli för starkt och de egna verken tendera att framstå både som ekon och hyllningar. Dadaister, surrealister och Weimarrepubliken är inspirationskällor, för att bara nämna några. Den visuella närheten till kända konstnärer som arbetat med collage bränner lätt bort utställarnas individuella hållning och personligt färgade uppfinningsrikedom.
      Upprepningar av teman, motiv och stämningarna från decennierna kring mitten av det förra århundradet ger inte tillräckligt med utrymme för specifikt egna tongångar och lösningar. Även om alla tre konstnärerna visar skickliga och innehållsmässigt sammansatta verk saknar jag den egna styrkan i det originella.

GALLERI ROSTRUM
Peter Dacke, …går tillbaka till 0 för att ta reda på varför, 7/129/1 2023

Samhällsengagemang fyller Peter Dackes konstnärskap, men de historiska referenserna ligger alltid nära. Tre teman formuleras i Galleri Rostrums tre rum. Vita limbalkar och sopkvast med orangefärg mot taket bildar en metaforisk flotte i det första rummet. Skeppsbrottet utanför Senegals kust 1816, som den franske målaren Géricaults målning Medusas flotte förevigar, blir här en avskalad metafor för dagens båtflyktingar och deras undergång. Assemblagen i det tredje rummet är trassliga konstruktioner av vrakgods.
      Mellersta rummet är nästintill tapetserat med skisser och teckningar och de är de mest intressanta. I dem ger samtiden resonans mot historiska perspektiv och den sinnrika uppfinningsrikedomen överraskar. Inte sällan med frigörande humor. Många små bilder kretsar kring den florentinske dominikanermunken Girolamo Savonarola från 1400-talet och hans teokratiska skräckvälde. Han brände konst och böcker tills han själv brändes på bål. Parallellerna till dagens högerfundamentalism ligger i öppen dager i Dackes teckningar. En idéskiss för en offentlig gestaltning påminner om att Peter Dacke också är en omtyckt lärare i landskapsarkitektur på SLU i Alnarp.

GALLERI PING-PONG
Vet ni? med Niklas Asker, Anna Brag, Lars Elmbäck, Mats Holgersson, Johan Röing, Elisabeth Thun, Gunilla Maria Åkesson, 7/128/1 2023

Galleri Ping-Pong har sedan det öppnades för 27 år sedan samarbetat med åtskilliga lokala konstnärer. Sex av dem visar ett litet urval just nu, alla med omfattande konstnärskap bakom sig. Måleri dominerar. Jag stannar upp inför Gunilla Maria Åkessons keramik med tunna raka kärl och måleriskt uttrycksfull glasyr och Mats Holgersson målningars flyhänta arbetssätt och hans skarpa blick.

Och vårsäsongen 2023 bara har börjat!

Malmö 2023-01-18 © Kristina Maria Mezei


 


 

 

 


Vinter ©
Per Mølgaard


It'all in my mind I © Ida Pettersson Preutz


VWZ 251 © Barbara Bretienfellner


© Peter Dacke


Vessel ©
Gunilla Maria Åkesson

 


Cowgirl Gallery, Malmö | Galleri Ping-Pong, Malmö | Galerie Leger, Malmö | Rostrum, Malmö | Galleri 21, Malmö | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com