www.omkonst.se:
BITTERLJUV GESTALTNING
Petra Jensen, Porträtt - med insidan ut – Olle Nymans ateljé, Saltsjö-Duvnäs, 3/6–30/7 2023
Text: Leif Mattsson
skriv ut denna text
Porty © Petra Jensen
(Klicka på bilden för hög upplösning)
Knock Out In and Down © Petra Jensen
(Klicka på bilden för hög upplösning)
Happy melancholic © Petra Jensen
(Klicka på bilden för hög upplösning)

Det är med en rå men ömsint humor Petra Jensen gestaltar sina mycket speciella och ibland rent mardrömslika figurer. De visuella och tredimensionella effekterna är valda med stor omsorg. Fram skymtar ett persongalleri i bitterljuv form där var karaktär har sin underfundiga egenart. Med stor precision mejslar Petra Jensen ut anletsdragen intill en mangaliknande stilisering. Men här finns inte ett spår av mangateckningarnas översockrade estetik, snarare är det den humormättade svärtan eller melankolin som ges maximalt utrymme.

Petra Jensen (f. 1973) gick ut Kungl. Konsthögskolan 2001, men har varit en sällansedd utställare i huvudstadens närhet sedan dess. Nu fyller hon med full kraft den nya ateljén i Olle Nymans vackra hem i Saltsjö-Duvnäs. Hängningen är uppbrutet rytmisk och rimmar väl med målningarnas och objektens subversiva tilltal.
      Det handlar inte om Street Art i egentlig mening, och inte heller om en uttalad naivism. Men i form och materialval tillåter sig Petra Jensen att gång efter annan passera gränsen för "den goda smaken". Det är fräckt, det är uppkäftigt, men ofta också varmt inkännande. Hon verkar äga en påtaglig empati för sina uppdiktade figurer – trots, eller på grund av, deras excentriska karaktärer. En hädisk tanke insmyger sig: är gestalterna hemliga porträtt av verkliga människor månne?

Installationsvy © Petra Jensen (Klicka på bilden för hög upplösning)

Skulpturerna förtjänar en särskild uppmärksamhet då de i vissa fall har en mer skissartad eller sökande form. Det som kan förmodas vara improvisationer i materialval och tillämpning leder ofta helt nära den ursprungliga tanken, som det tycks. I vissa fall skulle objekten mycket väl kunna vara experiment inför eller förstadier till senare utförda målningar, där var delform utmejslats till symbolliknade tecken.

På tal om symboler, i de tvådimensionella verken ligger associationen till piktogrammet inte långt borta, med all dess pregnanta entydighet. Penselföringens och linjens inramande effekt, här ofta som kraftigt markerade konturer, är en i sammanhanget naturlig tillämpningsform. Det emblematiska skänker visuell styrka men innebär naturligtvis också en risktagning. Denna verkar Petra Jensen dock vara väl medveten om då hon tydligt arbetar med stor variationsrikedom i bilduttryck, pauseringar, format och texturer. Hennes bitska humor lägger sedan till det där lilla extra så att gestalterna kan inta sina dubbelbottnade personligheter.

Stockholm 2023-06-13 © Leif Mattsson


 


 

 

 


Globetrotter © Petra Jensen


Guldfisken © Petra Jensen


Miss Sne © Petra JensenOlle Nymans ateljé, Saltsjö-Duvnäs | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com