www.omkonst.se:
ÖMSINT MÅLARPOESI MED BETT
Björn Kjelltoft, Flip-Flops By Night – Cornelia Sojdelius Gallery, Stockholm, 28/1–24/2 2023
Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text
Oboy, 43,5x32,5 cm, 2023 © Björn Kjelltoft
(Klicka på bilden för hög upplösning
)
Utan titel, 99x79 cm, 2023 © Björn Kjelltoft
(Klicka på bilden för hög upplösning)
Trädgårdsmästaren, 135x89 cm, 2023
© Björn Kjelltoft
(Klicka på bilden för hög upplösning)

Björn Kjelltofts nya målningar på Cornelia Sojdelius Gallery är träffande med sin dråpliga humor och sin måleriska attack. Begrepp som cartoonism, naivism och neoexpressionism cirkulerar i tankarna – utan att egentligen kunna fånga in måleriet i fråga. Visst kan man finna kopplingar till ett svenskt 1980-tal och exempelvis Jarl Ingvarsson, men Björn Kjelltoft är yngre och låter sig lättare placeras bland dagens nyutexaminerade målare.
      Här finns ett anarkistiskt anslag, liksom hos dem, men Kjelltofts måleriska teknik skiljer ändå ut sig i sammanhanget. Som när han i den relativt lilla målningen Oboy kombinerar förfinad expressivitet, som från exempelvis X:et Erixson eller Hans Wigert, med subkulturella inslag liknande dem i Ulf Lundkvists Assar-serier.

I det första rummet hänger flera av de målningar som återspeglar utställningstiteln: Flip-Flops by Night. Svårbeskrivbara karaktärer med fladdriga flip-flops på fötterna poserar gladeligen mot kulörstarka fonder. En raffinerad lekfullhet som aldrig passerar naivismens gränser värmer ett gammalt målarhjärta. Fräckheten är påtaglig, men Kjelltoft gör ändå aldrig avkall på sin måleriska kontroll, det kan bara tyckas så för ett ovant öga. Och de komiska inslagen framstår också som noggrant beräknade.

Installationsvy © Björn Kjelltoft

I det andra rummet visas ett par större målningar med mer av en ytaktiverad balansakt. Stora färgfält, ofta i ett slags collageliknande teknik, skapar lapptäckesformer som för tankarna till textila verk.
     Mitt bland dessa rektangulära färgfält simmar så ett antal hästar med ögonen stirrande mot betraktaren. De återkommer även i flera av de mindre målningarna och är välgörande då de för in en ömsint och lite sorgsam komik i sammanhanget.
     Även inslagen av text, ord och kommentarer i bilderna är logiskt behövliga. De avväpnar och skapar lustfyllt huvudbry. På en målning står det "björn 48 år", på en annan "giraffpenna", och "mvh : Shy" på den bild som fått titeln Den blygaste målningen i världen.

Björn Kjelltofts utställning är bland de mer sevärda i Stockholm för tillfället och kan varmt rekommenderas för dem som önskar få sina åsikter och tankar om samtida måleri lite omruskade och kärleksfullt ifrågasatta. Det handlar om ömsint målarpoesi men med vassa tänder.

Stockholm 2023-02-08 © Leif Mattsson


 


 

 

 


Sluta glo, 29x23 cm, 2023
© Björn Kjelltoft


Utan titel, 33x41 cm, 2023 © Björn Kjelltoft


Den blygaste målningen i världen, 33x24 cm, 2023 © Björn Kjelltoft

 


Cornelia Sojdelius Gallery, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com