www.omkonst.se:
Market och Supermarket
TID FÖR LIV – TID FÖR KONST

Market, Liljevalchs och Spritmuseum, Stockholm 12-14 maj 2023
Supermarket, Stadsgårdsterminalen, Stockholm 11-14 maj 2023
Text: Susanna Slöör
skriv ut denna text
© Andreas Eriksson
(klicka på bilden för hög upplösning)
© Digitaliseum
(klicka på bilden för hög upplösning)

Stockholm Art Week inledde även med en premiär för efterlängtad sommarvärme. Evenemangen och utställningarna är många. De båda mässorna låter sig bekvämt besökas med Djurgårdsfärjan som förbindelse dem emellan. Galleristernas Market håller till på Djurgården och den konstnärsdrivna scenen samlas i Stadsgårdsterminalen vid Slussen.

Båda mässorna är vid det här laget inarbetade institutioner och riktar fokus mot konstlivets olika scener. Det blir mindre och mindre intressant att göra en annan jämförelse än att se dem som kontinentalplattor som driver längre från varandra. Precis som konstlivet alltmer segregeras utifrån vilken del som styrs av den privata plånboken eller offentliga stöd.
       Men i år har båda mässorna det gemensamt att de är välkomnande och inbjudande för en visuellt intresserad publik. Supermarket är som vanligt även lagd åt det spexande och karnevaliska hållet med ett ambitiöst program av mindre uppträdanden som avlöser varandra, som en tant brun i krinolin av kottar eller en japansk fiskhandlare som balanserar skörden i vågskålar.

© Linda Pedersen & Henning Hamilton

Det dominerande uttrycket på Market är materialbaserad konst med särskild tonvikt på måleri. Här går att följa trenderna som utvecklats särskilt under de senaste tio till femton åren. Med horisonten satt från den svenska sidan, mässan är trots allt nordisk, så tror jag ändå att det finns gemensamma nämnare.
      Galleri Susanne Ottesen visar en målning av Andreas Eriksson, aktuell med grafik på Thielska galleriet, men annars en sällsynt gäst på svenska gallerier nuförtiden. Man får nog betrakta honom som katalysator för återkomsten av ett naturlyriskt och abstraherande måleri. Men det var en bit in på 2010-talet som den verkliga vågen vällde in, och en som bidrog till den var Julia Selin som debuterade hos Galleri Flach. På Market visas en större målning samt en serie vattenbaserade arbeten på papper som ger en kroppsligt verkande och högstämt känslosam lyrik, som hävande bröstkorgar med ramar infärgade som av koagulerat blod.

© Camilla Engström

Däremot är måleriet med fotoförlagor i nedan. Snarare finns en annan våg inom figurativt måleri som jag ser mer som importer än sprungna ur en svensk eller nordisk tradition. Här bör inte handens arbete helst synas, färgen drivs gärna upp högt som hos Martin Jacobson hos Andréhn-Schipthenko. Formerna kan vara organiskt förenklade och dra mer åt mönsterkonstruktioner. De kan vara kraftiga abstraherande utan att släppa en figurativ verkan exempelvis som i Camilla Engströms svit av målningar hos Carl Costyál. Det här uttrycket ligger farligt nära digital konst som låter sig enkelt överföras som tryck på duk. AI kan bli en svår konkurrent framöver.

Personligen dras jag mer mot målare som behandlar färgen utifrån dess taktila kvaliteter samt växelspelet mellan det opaka och transparenta, snarare än genom sömlösa övergångar och gradienter. Humorn och det bubblande berättandet passar alltid väl för målare, där själva penselföringens plöjande över ytorna blir en del av historien. Som skrävlare i den här genren finns Frederik Næblerød på danska Alice Folker Gallery. Ett mer poetiserande skuggmåleri som i något exempel för tanken till Edgar Allan Poes spökhistorier hör Siri Elfhag på GSA Gallery.

© Julia Selin

Missa inte Markets avdelning för debuterande gallerier i Spritmuseums lokaler. Thula Gallerys båda målare Kristín Morthens samt Áslaug Íris Katrin Fridjónsdóttir väcker mersmak. Vänder man åter till Liljevalchs så är duon Linda Pedersen och Henning Hamilton ett utropstecken med sin installation av träskulpturer. Till det mer töntiga inslaget hör utropet i neon ovanför champagnesponsrade disken: ”We are having the time of our lives”.

Ekot ljuder över vattnet till Supermarkets mer allvarsamma undran ”Is this the time for art” som blir mer intrikat ju mer man söker en korrekt översättning eller betoning. Mantrat finns i Tegen 2:s bås och huggs i sten under utställningen.
      Vid första besöket på Supermarket, under den publika öppningen, föll alla båsen över en och intrycket var mer av frimärksutställningar i kölvattnet efter pandemins tranportsvårigheter än mer kraftfulla påståenden. Men det intrycket försvann vi återbesöket. Stämningen är mer intim och fortsatt myllrande men framför allt är den varm. Små höjdpunkter finns som lockar här och där, tillsammans med tillfällen för begrundan. Detta är självklart en mötesplats konstnärer emellan, vilket är Supermarkets signum, utan att vara introvert. Det är både givande och för överblicken nödvändigt att färja sig emellan de båda mässorna.

Stockholm 2023-05-13 © Susanna Slöör


 


 

 

 


© Martin Jacobson


© Kyojima Station


© Siri Elfhag


© Frederik Næblerød


© Kristín Morthens


© Jenny Hager


Market | Supermarket | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com