www.omkonst.se:
DET INRE BARNETS BERÄTTELSER
Jesper Thour, Vi lekte – Galleri Hedenius, Stockholm, 11/5–10/6 2023
Text: Leif Mattsson
skriv ut denna text
Installationsvy © Jesper Thour
(Klicka på bilden för hög upplösning)
Installationsvy med Jägare, 210 cm hög © Jesper Thour
(Klicka på bilden för hög upplösning)

Det är ur barn- och ungdomens förlovade och turbulenta tid som Jesper Thour hämtar sin näring och inspiration. Den gyllene tiden ges dubbla förtecken. "Det inre barnet" blir genom pojkarna och tigrarna till en metafor för konfrontationen med en omtumlande och stundtals obegriplig vuxenvärld. Känslorna ligger hudlöst blottade. Men Jesper Thours naivistiska humor och den mjukt beskrivna gestaltningen förmedlar känslor av tröst och försoning. Det är inte enbart problematiskt utan också riktigt lustfyllt att leva, om man tolkar underbetydelsen på det sättet.

Dramatiken och de teatrala scenerierna, som Omkonst tidigare skrev om från Katrineholms konsthall (se länk nedan), återkommer även i Galleri Hedenius betydligt mer koncentrerade ytor. Tilltalet är lekfullt, inbjudande och ibland helt avväpnande naivt. Men här döljer sig också ett mörker och ett underförstått hot. Tigrarna, i all sin symboliska form, ter sig inte direkt ofarliga. Och den manshöga jägaren leder snarast tankarna till grymma slaktscener på savannen – även han naturligtvis i symboliskt överförd mansform.

Installationsvy © Jesper Thour

När Jesper Thour sommaren 2022 fick Erland Cullbergstipendiet, med tillhörande utställning i Evert Lundqvists Ateljémuseum, verkar inspirationen berikats med nya infall och kreativa möjligheter. På den aktuella utställningen i Galleri Hedenius visas flera målningar som otvetydigt pekar på en viss inspiration från både Erland Cullbergs och Evert Lundqvists expressiva konst.
      Men med Jesper Thours mer naiviserande tilltal, och hans önskan att i dramatiska scenerier bygga sammansatta berättelser, tar han ändå klivet över till en mer samtida utställningsform. Det som tillkommer genom de uppspända dukarna och rektangulära pannåerna är en visuell stramhet som är frigörande, men som helhet är Jesper Thour med sina figursågade gestalter ändå helt igenkännlig från tidigare utställningar. Här har han mutat in en sfär som i allt väsentligt är hans egen.

Stockholm 2023-05-17 © Leif Mattsson

Länk till recension från Katrineholms konsthall>>


 


 

 

 


Pojke på väg, 95 x 67 cm © Jesper Thour


Pojke ser ner, 74 x 47 cm © Jesper Thour


Lejon i bur, 160 x 160 cm © Jesper Thour

 Galleri Hedenius, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com