www.omkonst.se:
ELDEN, HOTET OCH KÄRLEKEN
Jesper Thour, Vi lärde elden brinna – Katrineholms konsthall, 4/2–25/3 2023
Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text
Installationsvy © Jesper Thour
(Klicka på bilden för hög upplösning
)32
Installationsvy © Jesper Thour
(Klicka på bilden för hög upplösning)

Den stora salen i Katrineholms konsthall är fylld av Jesper Thours personliga och känsligt utskurna gestalter av pojkar, lejon och eldar. I den kraftigt nedtonade belysningen tonar de dramatiska scenerier fram ur dunklet. För dem som sett hans ljusa presentation på Anna Bohman Gallery, i samband med erhållandet av Erland Cullbergstipendiet 2022, kan det möjligen finnas alternativa presentationsformer. Men valet Thour gjort är logiskt då utställningen återkommande kretsar kring elden. Flammorna som livgivare och som ett potentiellt hot blir betydligt mer dramatiska och kontrastrika i detta dämpade ljus.

Lägereldarna återkommer som berättelsens kärna i hela den omfattande installationen. Och runt var eld sover, vakar, dansar eller kämpar de olika gestalterna med eller emot varandra. De slåss för livet, och som det stundtals tycks, i den mörkaste av drömmar. I de sammanhangen framstår lejonen som det tvetydiga men livsslukande hotet, och elden som den förtärande, och farliga kärleken.

Installationsvy © Jesper Thour

Jesper Thour ringar in en varmt naivistisk sfär där "pojkarnas" anleten bär mildhetens drag. Deras oskuldsfullhet, eller snarare förvåning inför det stora mäktiga som omger dem, leder tankar till trolska sagor eller poetiska berättelser för små och stora barn. Men historierna är knappast enbart mjukt naivistiska. De yttre hoten finns ständigt närvarande. De märks i de svarta väggarna med zig-zag-mönster, i de rytande lejongapen och i de eviga jaktscenerna. Våldet bär människomask i utvecklandet av de hierarkiska system som Jesper Thour hänvisar till i sin presentationstext.

Tekniken att figursåga de olika gestalterna och förse dem med stöd som är osynliga framifrån är intressant. Det kan ge associationer till pop-up-böcker med hus och figurer som reser sig upp när ett bokuppslag öppnas. Figursågningstekniken skapar också en råhet och berättarteknisk distans som kan vara behövlig i sammanhanget. Men i förlängningen kan man kanske se en utveckling mot att även baksidorna aktiveras, speciellt i större installationer där besökarna kan vandra runt bland karaktärerna. Fram tills dess gäller det att alternera sin position i Jesper Thours utställningar. Ett steg åt sidan och historien förändras dramatiskt, kanske från en ömsint kärleksscen till en våldsam kamp för livet.

För dem som befinner sig i södra delarna av landet går det även att se Jesper Thours installation med titeln Vi, som vargen kom närmare i Ronneby Kulturcentrum, 21/2–12/3 2023.

Katrineholm 2023-02-15 © Leif Mattsson


 


 

 

 


© Jesper Thour
(Klicka på bilden för hög upplösning)


© Jesper Thour


© Jesper Thour

 


Katrineholms konsthall | Kulturcentrum Ronneby konsthall | Erland Cullbergstipendiet | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com