Det börjar som ett virrvarr, urklippen flödar fram från en rosa horisont. Djur, tårtor, grankottar och racerbilar. Dinosaurier vandrar runt bland grekiska kolonner, befriade från den linjära tiden. Sen stillar det sig och bilderna blir lugnare och rör sig med en kontemplativ långsamhet. En turkos färg dominerar bildytan nu, öppnande och drömmande till sin natur. Tillsammans med en varm svärta utgör den rymden för de utsnitt ur rum och platser, fotografier och gamla grafiska tryck som konstnären bygger vidare på och sätter i nya sammanhang. Scener lyfta ur tiden, som skärvor med geometriskt dragna linjer svävande i ett mjukt måleriskt landskap. Två små figurer vandrar bort ifrån oss, in mot landskapet. De matta ytorna möjliggör ett försjunkande i bilden, i varandet och ingentinget. Längst in i rummet är hela väggen svartmålad och en ensam liten kabin rör sig längs en linbana, ut i den stora tomheten.
Bilderna är ett samarbete med poeten Naima Chahboun, som skrivit texten till bilderboken Ingenting och Allt, som denna del av utställningen kretsar kring. Verken står dock stabilt även utanför bokformatet.
|
De ligger i jorden © Magdalena Cavallin (klicka på bilden för hög upplösning) |
I det intilliggande rummet visas ännu ett samarbete, i detta fall tillsammans med dramatikern Malin Axelsson och boken Mitt liv som detektiv. Här har bilderna en annan karaktär. Måleriet är mindre återhållsamt och rör sig lekfullt över pannåerna, otyglat och flippat. Kolet har fått blanda sig med färgen och sätter fart i något livligt och dunkelt. Här och var lägger sig ett kollage på ytan och olika lager av verklighet skapas. Berättelsen är den om en originell barnvakt, varglik och rätt så obehaglig, men inte utan värme och humor. Själva berättelsen finns närvarande men är inte bärande för dessa målningar.
|
Utställningsvy: Mitt liv som detektiv © Magdalena Cavallin
(klicka på bilden för hög upplösning) |
Ett annat samarbete som visas är bilderna ur boken Gå inte fel Kamel, med text av Mikael Cavallin. Bilderna är färgstarka och intensiva men också mer kontrollerade i sitt uttryck. Det är en vandring bland djur och porträtten av dem är personligt gestaltade. Bakgrunderna är kompakta och bildrummet mer statiskt vilket gör det svårare att separera bilderna från bokformatet.
Bilderboken som konstform, här presenterad genom Cavallins bilder, visar en öppen och obehindrad plats där allting är möjligt och sannolikt.
Halmstad 2024-11-12 © Karin Holmer |
Ordningen har betydelse © Magdalena Cavallin
En dädä (detalj) © Magdalena Cavallin
Utställningsvy: Det borde vara någon här
© Magdalena Cavallin
Hur smakar dinosaurie © Magdalena Cavallin
|