www.omkonst.se:
SOM I ETT ROTERANDE DIORAMA
Maurits Ylitalo, In Medias Res – Galleri Hammarén, Göteborg, 3/2–24/2 2024
Text: Karin Holmer
skriv ut denna text
Moln i rörelse © Maurits Ylitalo
(klicka på bilden för hög upplösning
Vägen © Maurits Ylitalo
(klicka på bilden för hög upplösning

Det är till synes mörka oljemålningar som möter oss när vi kliver in på Galleri Hammarén. Färgen ligger tät och dov över dukarna, opak och krämig. Men dygnet rör sig sakta bakåt och mörkret viker undan för ett alltmer framträdande skymningsljus. Målningarna befinner sig nästan alla i detta suggestiva ljus, svalt men inbjudande.
       Bilderna befolkas av människor från en annan tid, här finns en hint av 50- och 60-tal. Välklädda och välfriserade befinner de sig mellan oss och den fond som utgör målningarnas bakgrund. Människorna och händelserna lösgör sig från det bakom, eller snarare är det själva bakgrunden som har satts i rörelse. Jordens väldiga rotation har fångats i färgen och vi slungas med genom tid och rum.
       Penseldragen är känsligt lagda, öppna för infall. Bakgrunderna går från abstrakta och i sidled utdragna till upplösta landskap. I personernas ansikten och kroppar blir penseldragen mer minutiösa utan att förlora sin rörlighet.

Hjälpkällan © Maurits Ylitalo

Skymningsljuset löper genom bilderna, denna övergång mellan dag och natt då ansikten löses upp och blir svårare att urskilja. Ljuset som sakta lägger sig.
      Två personer sitter mittemot varandra vid ett dukat bord i målningen Moln i rörelse. Ett landskap sveper förbi bakom dem, drar med sig en del av ljuset från kvinnans ansikte och strålar ut från henne. Det är kvinnorna som kommunicerar här. Ljuset landar på dem och deras blickar riktas ofta mot oss, särskilt i målningarna med de dansande paren. Männen är mer undflyende, medvetet kantigare.
        I målningen Projektion finns ett annat slags ljus. Två gestalter sitter tätt bredvid varandra och en projicerad bild slår mot deras ansikten och fyller väggen bakom. Färgen sprakar, kvinnan ler försiktigt och trycker sig intill mannen som sitter djupt försjunken med nedslagen blick. Det är filmiskt på flera plan, både i perspektiv och belysning. Bilderna spelas upp för oss på ett sätt som känns avlägset bekant. Som betraktare står vi i mitten av ett roterande diorama, där rum efter rum avlöser varandra och belyser skuggor i mötet mellan människor.

Göteborg 2024-02-07 © Karin Holmer


 


 

 

 


Kafkas rygg © Maurits Ylitalo

 


En dag med paparazzi © Maurits Ylitalo

 


Projektion © Maurits Ylitalo

 

 

 

 


Galleri Hammarén, Göteborg | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com