www.omkonst.com anmäler:
Måleri med ett leende i mungipan
Maria Björkman på Galleri Kavaletten 21/9 – 8/10 2002
Text: Susanna Slöör


"Ett kvällsdopp", 2002, olja © Maria Björkman

En liten hund med uppfordrande blick balanserar på mattes rygg. Matte själv tar ett djupt simtag och endast den blå badmössan sticker upp ur vattnet. Både motivet och bildlösningen är häpnadsväckande i all sin enkelhet.

Maria Björkman visar flera exempel på intressanta bildlösningar i sin utställning på Galleri Kavaletten. Hållningen är överlag lågmäld och anspråkslös men blottar en underfundig humor. Hennes måleri har en fräschör och direkthet som tilltalar. Här finns en uppriktig uttrycksvilja. Samtidigt klarar hon balansen att inte vilja säga för mycket i den enskilda bilden.

Man får en känsla av att hon skapar minnesmässiga ”snapshots”. En man i rock dyker in i bilden från sidan som inför en kamera och flinar upp sig. Är det en bekant eller en glad A-lagare som överraskar? Två figurer promenerar från betraktaren ihopkurade och involverade i ett privat samtal. En mäktig byggnad kapas och trycks upp i högra bildhörnet.

Det kan vara lätt att vid första ögonkastet dras med av det naiva och självlärda intrycket. Men jag vill poängtera att här finns ingen inställsam sötma utan en beundransvärd lekfull oräddhet.

Stockholm 2002-09-29 © Susanna Slöör


Kort om Maria Björkman: Född 1953, verksam i Stockholm.
Debututställning 1999 på Galleri Kavaletten, Stockholm.

Länk till Galleri Kavaletten

Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text