www.omkonst.com anmäler:
Möte med sin tvillingsjäl
Marie Capaldi på Gerlesborgskolans galleri, Bohuslän, 5/7 – 10/8 2003
Även aktuell på Arnstedt & Kullgren Galleri (projektrummet), östra Karup, 9/7 – 28/7 2003
Text: Susanna Slöör

Med en upppfordrande blick och med händerna om halsen på två blåögda siameser möter konstnärens alter ego betraktaren. För Marie Capaldi fungerar målningen möjligen som ett fönster mot det inre. Eller resultatet av en besvärjelse för att framkalla en dold tvillingsjäl.


"Siamesklös" olja på duk © Marie Capaldi

På utställningen visar Capaldi flera självporträtt som snabbt och relativt summariskt fästs på en knallgul, chockrosa, illviolett eller turkosgrön bakgrund. Med pastosa och svärtade penseldrag tecknas ögon, ögonbryn och hår. De överdrivet plutande munnarna understryks av den lysande rödrosa färgtonen. Glansen i ögon och på de fuktade läpparna är distinkt ditmålade. Marie Capaldi arbetar medvetet med sötman och färgackorden skulle kunna vara en målarlysten ung flickas. Men uttrycket används inte för att skildra något milt och ljuvt. Snarare för att driva ut det söta, en travestering på att ont ska med ont fördrivas. Bilderna smäller istället upp som explosioner på näthinnan. Omedelbarheten och fräckheten i penselföringen förvränger den skenbara gulligheten och fram tonar en tuff och oblyg tvillingsyster till konstnären, en som knappast låter sig konsumeras med blicken. Sötman har löpt amok.


"Aida" olja på duk © Marie Capaldi

Marie Capaldis porträtt fångar och fixerar betraktaren med blicken, inte tvärtom. ögonparet ackompanjeras ofta av andra tvåtal i bilden, som de två siameserna eller de två händerna med fingernaglar som gnistrar prydda med blått nagellack. I andra porträtt finns två fjärilar eller rent av ett dubblerat porträtt, ett tvillingpar. Med hjälp av detta assisterande tvåtal balanserar konstnären på ett briljant sätt de hål eller närmast magnetiska blickfång som ett par ögon vanligen ger upphov till i bilden. Även valet av de starka bakgrundsfärgerna hjälper Capaldi att få målningen att smälta samman till en välkomponerad helhet.

Stockholm 2003-07-09 © Susanna Slöör


Kort om Marie Capaldi: Född 1958 i Göteborg. Bosatt och verksam i Sparsör. Konsthögskolan Valand 1985-90.
Utställningar i urval: Galleri 1, Göteborg, 1993, 99, 03 - Galleri Susanne Pettersson, Norrköping, 2000 - Galleri Magnus Karlsson, Stockholm, 1997, 2000.

Länk till Gerlesborgsskolan i Bohuslän

Tillbaka till startsidan för omkonst