www.omkonst.com anmäler:
Mellan svärta och vatten
Mårten Glaumann på Galleri Svenska Bilder 9/1 – 28/1 2003
Text: Susanna Slöör

”Svatten” heter målningen. Betyder ordet att det är en kombination av svärta och vatten? Titeln ger en intressant ingång till Mårten Glaumanns måleri som visas på Svenska Bilder.


"Fläckvis, november, 365 steg till havet" © Mårten Glaumann

I flera av målningarna kämpar ljuset med att klamra sig fast eller kila in sig bland de dova formerna på duken trots mörkrets nästan överväldigande övertag. Färgackordet och valörspelet i målningen ”Fläckvis, november, 365 steg till havet” förmedlar känslan av hala våta promenader på slippriga hällar och klippblock. Jag minns promenaden som utgångspunkt från tidigare utställningar av Mårten Glaumann.

Nu har det ljusare trolska färgspelet och formleken med lövverk bytts ut mot regntunga skyar. En genomträngande intensiv känsla av fukt går rakt in i märgen på mig som betraktare. Intensiteten och allvaret i bilden tränger bort minsta antydan till en dekorativ tolkning av formfläckarna som bygger upp kompositionens olika skikt. Det verkar som om konstnären försökt fånga tiden i målningens alla lager. Den samlade sinnesmässiga upplevelsen som de 365 stegen ner till havet ger upphov till. Måleriets förmåga att kunna följa och frysa ett förlopp som samtidigt återuppspelas i det oändliga är fascinerande.

En annan av Mårten Glaumanns titlar lockar till en ny tankeutflykt. Vad pågår i målningen ”Porträtt av min hjärna”? Den nedre halvan av bilden är helt fylld av snirklande tunt tecknade krumelurer. Är det hjärnvindlingarna som porträtterats eller funderingarna under deras blixtsnabba transport genom denna tillsynes ogenomträngliga labyrint? Den övre delen av duken är helt ren sånär som på en vitaktig fläck som verkar vara på rymmen, på väg ur bilden. Tom utmattning möter intensiv aktivitet och koncentration, ett slags skildring av det konstnärliga påfrestande normaltillståndet?


"Teckning av fadern" © Mårten Glaumann

Som pendang till målningarna visas även två teckningar, ett par utsökta och inkännande porträtt av fadern och konstnären själv som ung. De färgar hela utställningen med sin innerliga och finstämda närvaro.

Stockholm 2003-01-13 © Susanna Slöör


Kort om Mårten Glaumann: Född 1951. Verksam i Stockholm. Har ställt ut på Konstnärsbolaget, Thielska Galleriet samt återkommande på Galleri Svenska Bilder. Är rektor för Gerlesborgsskolan i Stockholm.

Mer information på hemsidan för Galleri Svenska Bilder

Tillbaka till startsidan för omkonst