www.omkonst.com anmäler:
Hagenbys känsla för snö

Magnus Hagenby på Galleri Kavaletten t.o.m. 17 september 2002
Text: Susanna Slöör

När blir en vit fläck till en fläck med snö? Magnus Hagenby förbryllar betraktaren med sin råa sparsamhet som på ett visst avstånd ger en exakt upplevelse av natur. Prova att trycka näsan mot målningarna, reglera avståndet och upplev lite målartrolleri.


Vårvinter, olja © Magnus Hagenby 2002

Det är ingen romantisk eller mystisk förhöjd upplevelse av landskapet som Hagenby skildrar, utan de sekundsnabba förnimmelserna som drabbar oss alla i mötet med naturen. Här luktar det jord och multnande växter. Leran klafsar och löven prasslar under kängorna. Luften nyper i kinden och vinden rasslar i trädkronorna. Det är väl så nära man kan komma en naturupplevelse utan att fysiskt vara där.

På nära håll upplöses natursynerna
och blir till målarplumpar och fläckar väl ingnuggade i dukbitarna som är uppklistrade på pannåer. Det ser ut som färgen har fästs i duken, som man tovar en mössa av ull. Intrycket blir nästan abstrakt för att ett par decimeter längre ifrån ta form och reta alla sinnen igen. Det är svårt men stimulerande att fånga ögonblicket när så sker. På längre håll blir landskapen allt skarpare och tydligare och förlorar möjligen lite av sin kraft. Men varför stå på avstånd när det går att smyga nära inpå och njuta av de ytterst små medel konstnären använder för att få oss att känna doften av snö.

Stockholm 02-09-08 ©Susanna Slöör

Se mer bilder av Magnus Hagenby på hemsidan för Galleri Kavaletten

Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text