www.omkonst.com anmäler:
Humor och vemod
Kent Iwemyr på Galleri Magnus Karlsson 14/11 – 14/12 2002
Text: Leif Mattsson
Kent Iwemyr visar sitt egenartade leklynne i en samling nya målningar på Galleri Magnus Karlsson. Det är inte ofta man möter så här underfundiga bilder på sin gallerirunda.
”I denna sköna värld”, 65x75 cm, akryl, © Kent Iwemyr 2002
Ett medvetet stiliserat och naivt drag är det som utmärker Kent Iwemyrs målningar. Uttrycket är mycket väl lämpat för de små anekdoter som varje bild innehåller. Som betraktare kastas man in i ständigt nya och överrumplande berättelser, den ena mer obskyr och ekivok än den andra. Iwemyr tycks trivas i denna värld av färgstarka burleskerier. Han låter penseln rastlöst vandra över ytan i ständigt nya infall och överraskande bildlösningar. Målningarna är gjorda i akryl och detta verkar ge konstnären den snabbhet han eftersträvar.
I målningen ”I denna sköna värld” (ovan) tar konstnären ut svängarna ordentligt. På en liten isbelagd sjö utspelar sig ett drama av märkligt slag. En person har gått genom isen och hjälps upp av en kvinna i blont hår. Den hjälpande kvinnan böjer sig fram och blottar både underbyxor och strumpebandshållare för mannen som försvinner ut till höger, ivrigt fumlande med gylfen (?). Till vänster i bilden har en hjort just uträttat sina behov. Spillningen ligger som ett antal brunsvarta prickar i snön, under det att månens halvskära lyser på det lilla idylliska huset i skogsbrynet.
Så fortsätter det i målning efter målning. Som när ”Inga und Ilse” i korta kjolar träffar på älgtjuren i skogen. Men det är inte bara burleskeri och humor som dessa målningar utstrålar. Jag avläser också ett starkt vemod i beskrivningen av den svenska landsbygden och dess nedslitna kåkar, övergivna dansbanor och udda människofigurer. Bilderna blir till en ömsint hyllning till ”hemtrakten” och alla dess märkliga händelser. Och får man tro Iwemyr så försiggår det en hel del intressant där ute i markerna.
Stockholm 2002-11-17 © Leif Mattsson
Kort om Kent Iwemyr: Född 1944. Bosatt och verksam i Hallstahammar.
Utställningar i korthet: Galleri Magnus Karlsson 1992, 1998, 2000, 2002. Galerie Rostrum (Malmö) 1995, Dogenhaus Galerie (Berlin & Leipzig) 1996, 1997, 1999 m.m.
Mer information på hemsidan för Galleri Magnus Karlsson
Tillbaka till startsidan för omkonst
|