www.omkonst.com anmäler:
Ett fält av händelser
Jan Albert Carlsson på Galleri Kavaletten 20/9 – 12/10, 2003
Text: Susanna Slöör

Jan Albert Carlsson fogar händelse till händelse på väg mot det tillstånd där målningen mättats. Till den punkt där konstnären och duken har nått en överenskommelse, att det är dags att bjuda in en utomstående för att fullfölja historien.


"Vida fält" olja på duk, 2002-03 © Jan Albert Carlsson

Dialogen inleds med att konstnären täcker ytan med en grundton. Färgen bildar det underliggande fältet för det måleriska samtal som därefter ska utspinnas. Konstnären matar berättelsen med minnen och associationer som omvandlats till färghändelser. Duken sätter stopp för epiken och svarar med att nynna en egen melodi som penselns lämningar gett upphov till. Den nya klangen väcker andra stämningar till liv som leder dialogen vidare i andra kanske överraskande riktningar. Ett nystan av i stunden skapade förnimmelser vävs samman med minnen och associationer som tillsammans när ett ständigt expanderade personligt universum av synliggjorda upplevelser.

Jan Albert Carlsson färgar samtalet med inslag från det visuella förråd som var hans under uppväxten. I ateljén finns även fotografier och andra bilder närvarande som stimulans. Han använder figurativa element snarast för att skapa en stämning än en hel berättelse. Detta visar främst att färg- och penselhändelser kan ordnas enligt olika konventioner. Ibland leder dessa sammanställningar till att vi ser en del av ett ansikte eller en röd snurrfåtölj. Något som försiktigt kan föra betraktaren till en särskild plats i tiden och locka fram den personliga upplevelsen av att ha befunnit sig där eller drömmen om hur det var att befinna sig där. Trots att konstnären lånar sitt formspråk från olika världar, anas i botten en hyllning till en konstruktivt bildskapande tradition. Ett återanvändande och återvändande till den första konventionen han mötte inom konsten.

Stockholm 2003-09-21 © Susanna Slöör


Kort om Jan Albert Carlsson: Född 1956 i Stockholm. Valands Konsthögskola 1985-90. Verksam i Stockholm. Har ställt ut på Galleri Rotor, Gtbg 1990 – Galleri Kavaletten, Uppsala, 1992 – ”5 från Valand” Olle Olsson-huset, Sthlm, 1995.

Länk till Galleri Kavaletten

Tillbaka till startsidan för omkonst