www.omkonst.com anmäler:
Kirkeby på nära håll
Per Kirkeby på Galleri Olsson 21/11 - 19/12 2002
Text: Susanna Slöör

Det är inte var dag som man får möjligheten att se en storhet som Per Kirkeby på ett galleri i Stockholm eller i Skandinavien överhuvudtaget. På 1980-talet var han med och lanserade det expressiva tunga måleriet i kolossalformat.


"Utan titel", träsnitt, 2000 © Per Kirkeby

I Sverige har Kirkeby tidigare visats på en stor utställning på Moderna Museet 1990 samt med en nästan lika imponerande utställning på Magasin 3, 1999. Själv har jag även sett honom i ett liknande sammanhang på Arken utanför Köpenhamn 1996.

Därför är det intressant att se hur han gör sig i en mer normal skala. På Galleri Olsson som nu finns på östermalmsgatan 29 visas några större målningar från genombrottstiden kompletterade med grafik och monotypier från senare år (observera öppethållandet, se länk nedan).

För många i 1980-talets målargeneration var Per Kirkeby förebilden. Idag kanske något omvärderad, men få konstnärskap hade då kraften att bortse från vad Kirkeby och de internationella tungviktarna ägnade sig åt. Han nämns i samband med de stora tyskarna (Kiefer, Richter, Lüpertz, Immendorff, Middendorf, Polke med flera) men är dansk och numera en omhuldad nationalhjälte i klass med Munch.

Själv känner jag nog fortfarande en kittlande fascination inför hans konstnärskap. Flödet, energin och det obrutna förtroendet för måleriet som uttrycksmedel. Hans storskaliga målarduster för att trötta ut färgmassorna och formerna, att driva allt mot kollaps, för att i slutändan frammana känslan som han oförtrutet jagat i månader.

Kirkeby visar också andra sidor, som i skulpturen, krittavlorna, grafiken och kanske är han som allra bäst i teckningarna. På Galleri Olsson kommer den lite sprödare sidan av honom fram i några omsorgsfullt gjorda träsnitt och lätt hållna målningar på papper.

Stockholm 2002-12-01 © Susanna Slöör


Kort om Per Kirkeby: Född 1938 i Köpenhamn.

Mer information på hemsidan för Galleri Olsson

Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text