www.omkonst.com anmäler:
Karameller och funderingar
Anna Kristensen på Galleri Engström 8/2 - 2/3 2003
Text: Susanna Slöör

Med hjälp av några gulorange och rosa färgtoner, accenter i vitt och rent rött skapas ett litet ljuvligt barnporträtt. Munnen med de för stora tänderna, gluggen och den syrliga karamellen mellan läpparna finns där, liksom mungipsvinklarna och näsborrarna.


" Godismun" 15 X 16 cm © Anna Kristensen

Ansiktsformen och övriga kännemärken är antingen bortsvepta med breda penseldrag eller vagt antydda med hjälp av ett vackert och känsligt valörspel. Rosavit kyla möter varma guldglimrande skuggor. ”Godismun” heter den lilla målarkaramellen. Anna Kristensen bjuder på fler på Galleri Engström. Den ovannämnda målningen är endast 15x16 cm och utförd i olja på plexiglas.

Trots de anspråkslösa formaten dras man omedelbart in i dessa små bilder med ömsinta porträtt och inlevelsefulla studier av kristallslipade glaspärlor och karameller i klara färger. Bland motiven finns ett ”rubinhalsband” som ringlar sig fram mot en grå botten. I en annan målning ligger några bitar vackert färgat gelégodis och glimmar. I en tredje blixtrar kristallprismorna till i ett blåaktigt rum.

Man anar möjligen ett preludium i dessa små målningar till de större som visas på utställningen. De senare skildrar en ung kvinnas grubblerier över ett smart liv i karriären. Äran och glamouren möter frågor om livets mening. Där finns också en bild av det nyfödda barnet skildrat med sällsamt skira och ljuvliga färgtoner.

På utställningen finns även tillgång till en katalog som presenterar konstnärens ”containermålningar”. Hon använder även här små format och har målat direkt på plåten till containrar avsedda för frakter. Bli därför inte förvånad om du någonstans i världen råkar på en liten finstämd målning på flaket till långtradare, på en rangerbangård eller i någon hamn. Särskilt munter blir man inför en bild där konstnären placerat sin fina skildring av en glassätande mun direkt över sprayklottret som hunnit före till den blå plåtytan.

Stockholm 2003-02-10 © Susanna Slöör


Kort om Anna Kristensen: Född 1956. Bosatt och verksam i Umeå. Har ställt ut på konsthallar och gallerier från Göteborg till Arvidsjaur. 2001 på Örnsköldsviks Konsthall och 1998 på Galleri Engström, 1997 Ahlbergshallen i Östersund samt Luleå Konsthall.

Se även hemsidan för Galleri Engström

Tillbaka till startsidan för Omkonst