www.omkonst.com anmäler:
På bildens yta och i dess djup
Lars-Erik Holm på Galleri Lucidor 15/3 - 2/4 2003
Text: Leif Mattsson

Med stor teknisk spännvidd mutar Lars-Erik Holm in en alldeles egen konstnärlig sfär, när han på Galleri Lucidor visar sina senaste emaljmålningar.


"Rytm" emalj © Lars-Erik Holm 2003

Det krävs en ödmjukhet inför tekniken för att mäkta med de olika omständliga processer som emaljarbetet kräver. En ödmjukhet som betraktar slumpen som en kreativ faktor och som visar en öppenhet inför den oavslutade processen.

Lars-Erik Holm lyssnar av emaljens alla krumsprång och nycker. I plåt efter plåt arbetar han sig längre och längre in i ytorna på jakt efter ytterligare valörer, ofta för att se andra färgtoner försvinna på vägen. Vid varje återbränning av plåten går något förlorat men i gengäld tillkommer nya koloristiska möjligheter. Ytorna krackelerar under processen och får till sist en patina som om de varit begravda i hundratals år.

Genom att stundtals arbeta med fotografiska inslag tillför Holm ytterligare en dimension till emaljerna. De erbjuder inte bara en levande yta utan ger även ett tittskåpsliknande djup. Man kan tillbringa mycken tid med att söka härleda de olika fragmenten till de fotografiska förlagorna, men det är också fullt möjligt att bara se dem som återkommande mönster som skapar en intressant rytm i den blanka emaljytan.

I några fall har Lars-Erik Holm övergett bildens platta yta för att istället fästa emaljen på utsidan av stålcylindrar. Bilderna blir på så sätt till ett slags skulpturala målningar. Spännande är också de små emaljerna där Holm stannat vid ett förenklat färg- och formspel. Där visar han ett starkt konstnärligt uttryck med en avspänd inställning till tekniken. Något man kan göra när man behärskar den så väl.

Stockholm 2003-03-20 © Leif Mattsson


Kort om Lars-Erik Holm: Född 1953 i Stockholm. Utställningar i urval: Galleri Skelderhus, Skåne 1992 - Galleri Kaleido, Uppsala 2000 - Galleri Kvarnen, Sundborn 2002 - Galleri Lucidor, Stockholm 1991, 1994, 2003

Information om Galleri Lucidor

Tillbaka till startsidan för omkonst