www.omkonst.com anmäler:
Mellan bordet och benen
Ny katalog om Jockum Nordström
Text: Susanna Slöör

Konstnären Jockum Nordström är aktuell med en nyligen utgiven katalog där han visar teckningar och collage från 1995 till 2002, tonvikten ligger på de senaste två åren. I vår deltar han även i samlingsutställningen "Drawings by Emerging Artists" på UCLA Hammer Museum, Los Angeles, USA, som pågår till den 27 april.


"Något nytt där ute" 2000 © Jockum Nordström

Jockum Nordström är en betydande inspiratör för dagens unga tecknargeneration i Sverige. Inte minst tack vare hans regelbundna medverkan i Dagens Nyheter 1997-1999. Med honom återtogs ett publikt rum för den tecknande konstnären.

Hans bildvärld rör sig mellan olika nivåer såväl till innehållet som till formen. Konstnären blandar gärna klassiska kompositionsregler med ett expressivt innehållsperspektiv och förskjuter storleken på de medverkande figurerna och objekten. Ett lyssnande öra tecknas ut och blir därför logiskt större. I en teckning som ”årets kvartett” 2000 inser man dock efter en stund att det lyssnande örat riktas bort från samtalet. Violinisten som lutar sig över sin medspelare får i stället samtala med en förminskad knopp till öra.

Nordström arbetar konsekvent med motsatser. Naiva inslag ställs mot ett mer naturtroget och exakt återgivande. Collaget, och de ständiga blandningarna av högt och lågt, verkar som kompositionsprincip. Det kommer också till praktiskt utryck i hans klippteknik som låter Matisse möta traditionellt svenskt kurbits- och bonadsmåleri. Men de vanligtvis mer ”upphöjda” bibliska motiven byts här ofta ut mot egna högst ekivoka tolkningar eller fantasier kring skapelsen och Höga visan.

Stockholm 2003-04-09 © Susanna Slöör

För info om katalogen kontakta Galleri Magnus Karlsson


Kort om Jockum Nordström: Född 1963 i Stockholm där han är bosatt och verksam. Konsthögskolan 1985-1990. Har ställt ut separat på bland annat David Zwirner, New York (2002, 2000) - Galleri Magnus Karlsson, Stockholm (2001, 1998) - ”Beckers konstnärsstipendium” Wetterling Gallery, Stockholm 1999.

Galleri David Zwirner, New York
UCLA Hammer Museum, Los Angeles

Tillbaka till startsidan för omkonst