www.omkonst.com anmäler:
Landskapet som blev över
Per Nilsson på Galleri Kavaletten 11/1 – 28/1 2003
Text: Susanna Slöör

Hur många gånger har man inte suttit och slöstirrat ut genom tågfönster på väg in i en ny stad? På ett ingenmansland, som varken är stad eller natur, glömt av både landskapsarkitekten och Gud.


"Dunge; Snömirakel", 2002 © Per Nilsson

De flesta av oss lägger märke till utsikten med förlängda märgen och noterar kanske att det är dags att sätta på sig rocken och plocka ihop sina persedlar för att stiga av. Per Nilsson som debuterar i Stockholm på Galleri Kavaletten gör tvärtom. Han har naglat sig fast vid dessa föga intresseväckande utsikter, studerat dem ingående och målat av dem nästan betvingande, med en slags avsikt att krama fram en gnutta liv och få betraktaren att på allvar fundera över en miljö som vi så ofta möter.

Varje lövverk, byggbod, container, lyktstolpe och skylt är skildrade med en närmast fotografisk tydlighet. Kliver man närmare däremot verkar färgen i det mångfacetterade landskapet vara dittryckt med en svamp. Lyktstolpen är flyktigt framristad i den kladdiga oljefärgen som vilar på en mycket mörk grundering. På sina ställen är svärtan utsparad på samma sätt som många brukar utnyttja den vita dukens klang.

I en bild som ”Dunge; Snömirakel” dyker några figurer upp samlade andaktsfullt kring en överbliven hög med snö mitt i det höstfärgade landskapet där löven fortfarande lyser i sin fulla prakt från träden. överraskningen eller hänförelsen hänger tung i luften mellan figurerna i målningen.

Stockholm 2003-01-18 © Susanna Slöör


Kort om Per Nilsson: Född 1954 i Uppsala. Verksam i Stockholm. Utbildad vid Konstfack måleriavdelningen 1974-1979.
Deltagit i samlingsutställningar bland annat Liljevalchs Vårsalong samt ställt ut separat på öland 1995 och i Uppsala (Ekeby Qvarn) 1997.

Mer information på hemsidan för Galleri Kavaletten
För fler bilder se Per Nilssons hemsida

Tillbaka till startsidan för omkonst