www.omkonst.com anmäler:
Livsrörelser och glödgade landskap
Christian Partos och Helén Partos, Olle Olsson-huset, Solna 16/8 – 14/9 2003
Text: Susanna Slöör

På Christian Partos och Helén Partos gemensamma utställning samsas en rad uttryck som måleri, skulpturer och objekt. Tanke lever sida vid sida med känsla. Den röda signalerande färgen går igen i deras olika verk och knyter ihop de olika delarna av utställningen till en balanserad enhet.


"Inferno II" och "Dead-line" © Christian Partos

Christian Partos varnar oss för att "dö för fort". Ljusskyltsfyndet från vägrenen har fått en ny innebörd genom att ett blinkande K bytts mot ett flimrande D. Det finns existentiella referenser till livet även i andra verk även om de främst bärs av sina självständigt utförda och individuella uttryck. I objektet ”Dead-line” rullar en liten träkula genom ett cirkulärt rör runt, runt. Med hjälp av tryckluft försätts den i ett tillstånd som tillsynes skulle kunna pågå i all evighet om det inte vore för hjälpen den får av den tillförda, osynliga och livgivande kraften. Det rastlösa ljudet som uppstår av kulans rörelse går lätt att associera till en nervös, stressad och pressad värld byggd av prestationer som alla skett på utmätt tid. Som ett eko formar sig hans målning ”Inferno II”, cirkelrund med bortskuret centrum. Konstnären har låtit pannåerna översköljas av röda färgslöjor, som sedan snabbt sugits upp av det törstiga underlaget.


" Tätna" tempera/olja, "Klar" tempera/olja, "Kommer med båten" olja samt "Transfer" (gips) © Helén Partos

Helén Partos målningar lyser av intensivt rödglödgade färgmassor. Dessa står i konstrast till den vita rena formen i hennes gipsskulptur, som bildar ett centrum i hennes avdelning av Olle Olsson-huset. Man ser en vilja till reduktion i såväl den som målningarna. I de senare filtreras händelserna hämtade från konstnärens inre landskap genom lager på lager av färg och bildar en högt tempererad målarvärld. Taktiliten i målningarna skapar hon med hjälp av ett skiktmåleri där allt tunnare oljelasyrer smekts över den tjockare grunden av tempera eller putrido. Sättet att arbeta tillför en tidsdimension, en eftertänksam väntan som de olika färglagrens torktider skapar, något som ytterligare fördjupar uttrycket i Helén Partos bilder.

Stockholm 2003-08- 17 © Susanna Slöör


Kort om Christian Partos: Född 1958 i Jönköping. Verksam i Stockholm. Konstfacks skulpturlinje 1983-88. Har senast ställt ut bland annat på Skulpturens Hus, Stockholm, 2003 – Dunkers Kulturhus, Helsingborg, 2002 – Färgfabriken (Beckersstipendiat), Stockholm 2001 – Galleri 54, Göteborg 2001 – Hannover Expo 2000 Svenska Paviljongen, 2000.

Kort om Helén Partos: Född 1960 i Ylitornio, Finland. Verksam i Stockholm. Konstfacks skulpturlinje 1982-87. Har senast ställt ut bland annat på Skulpturens hus, Stockholm, 2002. Roma Kungsgård, Gotland, 2002 – örebro Konsthall, 1999 – Galleri Grå, Stockholm, 1998.

Länk till Olle Olsson-huset

Länk till Christian Partos hemsida

Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text