www.omkonst.com anmäler:
Hopp och kärlek
Johan Petterson på Galleri Bergman 22/3 - 9/4 2003
Text: Susanna Slöör

I Johan Pettersons bildvärld bryts skärpa mot oskärpa. Drömska och stilla landskap invaderas av kluriga figurer, porträtt och mönsterattacker.


"Hopp och kärlek" , olja 95 X 120 cm © Johan Petterson

Ett återkommande inslag i Johan Pettersons bildvärld är grodan, väntande färdig till språng. Det verkar inte vara grodan i sig som intresserar konstnären utan det kommande hoppet. Grodan blir en hoppets metafor, stiliserad och fryst i en avvaktande orörlig pose. Den påminner om en ”gnuggis” som inte riktigt kan införlivas i den djupverkan som finns i det bakomliggande sagolandskapet.

Färgerna är skruvade och högt uppdrivna. Kontrasten mellan den stiliserade grodformen och den mjukt pålagda bakgrunden understöds av den okonventionella färgbehandlingen. Konstnären leker lika vilt och fördomsfritt med oljefärgen som om han satt framför datorn och nyfiket utforskade alla de oändliga möjligheter som finns i Photoshop eller Painter. Bakgrunden tycks ha fått sig en släng av filtret ”gaussisk oskärpa”.

Konstnärens måleriska collageteknik, där han leker med olika skikt går igen i hela utställningen. I flera målningar väljer han dock att bryta mot ”datorestetiken” genom tydliga inslag av handtecknade och målade objekt och figurer. Han skapar därigenom intressanta nivåskillnader i bilderna av både teknisk och mental karaktär. I målningarnas titlar återkommer hoppet. (”Hopp & kärlek” är titeln på bilden ovan.) Det känns som om konstnären vill uppmuntra oss att hoppa mellan olika nivåer, i tankar och i upplevelser.

Stockholm 2003-03-27 © Susanna Slöör


Kort om Johan Petterson: Född i Stockholm 1957.
Utställningar i urval från de senaste åren:
1997 Galleri Bacchus, Borås - Galleri Bergman, Göteborg
Galleri Bergman, Malmö - Café des lettres, Paris
1998 Galleri Smedhamre, Uppsala - Konstnärshuset Stora Galleriet, Stockholm
1999 Lilla Galleriet, Helsingborg - Galleri Birgersson, Halmstad
2000 Galleri Bergström, Jönköping - Galleri Bacchus, Borås
Galleri Bergman, Stockholm
2003
Galleri Bergman, Stockholm

Länk till Galleri Bergman

Tillbaka till startsidan för omkonst