www.omkonst.com anmäler:
En hyllning till tecknandet
Fritz Quasthoff, Galleri Knäpper Baumgarten 4/10 – 22/10, 2003
Text: Susanna Slöör

Fritz Quasthoff är fjärdeårselev på Konsthögskolan och visar på Galleri Knäpper Baumgarten bland annat en serie med teckningar som andas experimentlusta. Han behandlar tecknandet som en skapande väg ut.


"Floden" blandteknik, 153 X 174 cm, 2003 © Fritz Quasthoff

Teckningarna är gjorda i ett flöde efter en vistelse på Island ”där inget blev gjort” och är resultatet av ett uppdämt behov av skapande aktivitet. Quasthoff leker med tecken - tecken som är specifika för tecknandet. Han får luften att vibrera av hastigt isatta ”ettor” och ”nollor” eller låter kraftigt svärtade isättningar likt flytande barkbitar fylla rymden ovanför en båtformad kista. Innehållet och figurerna underställs akten att teckna. Konstnären låter själva den tecknande processen, precis som verksamheten rent bokstavligt utsäger, bilda tecken i bilderna. Tecken som är beroende av blyertsen och kritans inneboende materiella och formgestaltande egenskaper.


Utan titel, blyerts, 50 X 68 cm, © Fritz Quasthoff

Quasthoff leker med valörer och driver med hjälp av ett nästan maniskt rafsande med blyertsstiftet upp ett energisprakande tillstånd i i flera av teckningarna. När de mindre arken mättat hans lust övergår han till att arbeta på stora teckningsark, som finns på metervara. Då räcker inte de torra teckningsverktygen utan de får kraftigt understöd av ivrigt svepande penseldrag med tusch som tillsammans bildar ett myllrande mönsterverk. Små krafsiga streck prövas vid sidan av vågformer och häftiga cirkelrörelser. Ingen bildmässig möjlighet som ett teckningsstreck eller penseldrag kan åstadkomma lämnas oprövat av tecknaren. I det större utställningsrummet visas även en ljusskulptur med snabb andhämtning. Den drar ihop sig och expanderar, tänds och släcks, som om den var en spegling eller ett självporträtt av konstnärens inre under det intensiva och energifyllda arbetet i ateljén. En hyllning till skapandet.

Stockholm 2003-10-06 © Susanna Slöör


Kort om Fritz Quasthoff: Född 1969 i Wauconda IL, USA. Bor sedan 1987 i Sverige. Gerlesborgsskolan i Stockholm och Bohuslän 1990-1993. Går fjärde året på Konsthögskolan i Stockholm.

Länk till Galleri Knäpper Baumgarten

Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text