::länkar

www.omkonst.com anmäler:
Isslott och hemlängtan
Sigrid Sandström på Galleri Olsson 9/1 – 6/2 2003
Text: Leif Mattsson

Med ett måleriskt pussel av landskapsbilder fyller den USA-utbildade konstnärinnan Sigrid Sandström väggarna på Galleri Olsson. Det formar sig som en mild lovsång till de svala nordiska färgerna.


"Utan titel" , 2002 © Sigrid Sandström

Sandström målar sina landskap på avstånd, ur minnet och ur längtan. De är avskalade från ovidkommande detaljer och får en allmängiltighet som är konstnärligt frigörande. Hon kan i ena stunden fylla ytorna med ett antal abstrakta former, för att i nästa stund låta det realistiska uttrycket ta överhanden. Med svepande penselföring tar hon kontroll över ytorna och låter inslagen av collage bli till rytmiska avbrott i de annars så svala målningarna. I flera fall blir bilderna till ett slags tittskåp med tydlig förgrund och bakgrund; ett scenrum för dansande isberg och djupt mörkblått vatten.

Hela utställningen har ett tematiskt anslag. Det är minnet av de svenska fjällen och de grönländska glaciärerna som fått anslå tonen, både i färgval och i formspråk. Med magiska isslott och karga snöytor bygger Sandström upp sina kompositioner. Oftast fungerar målningarna även som abstrakta formlekar. Den närmast monokroma blåheten ger stort utrymme för experiment av detta slag. Den blå färgen är ju enastående då den både kan beskriva kropp och atmosfär, både vara påtaglig och undflyende. Sandström kan således använda sin blåhet till vad hon än behagar.

I ett antal bilder av Helagsfjällen är det inte blåheten utan den lutande horisonten som får bli det förenande inslaget. Dessa bilder, som målats i USA, blir till en besvärjelse som konstnären upprepar tills bilderna helt tömts på sitt beskrivande innehåll. Kvar blir ikoner för längtan; hemlängtan eller bortlängtan.

Stockholm 2003-01-18 © Leif Mattsson


Kort om Sigrid Sandström: Född i Sverige 1970. Bosatt och verksam i Houston, USA. Utbildning: Yale University School Of Art, New Haven. Utställningar i urval: Schaper Sundberg Galleri, Stockholm 1996, Galleri överkikaren, Stockholm 1998, Inman Gallery, Houston 2002

Mer information på hemsidan för Galleri Olsson

Tillbaka till startsidan för omkonst