www.omkonst.com anmäler:
Måleriets djup och förvillande enkelhet
Cecilia Sikström på Galleri Argo 5/4 - 15/5 2003
Text: Susanna Slöör

Cecilia Sikström använder ofta fotografier och porträtt som förlagor till sina målningar. Den här gången är ingen tolkning av Wertmüllers porträtt av Marie Antoinette med. Men här finns andra kända kvinnliga ikoner, som Marlene Dietrich, Ingrid Bergman,Viveca Lindfors, Frida Kahlo och även män som Bogart och Munch.


"Viveca" olja, 80 x 60 cm © Cecilia Sikström

Gissningsvis är det bristen på innehåll i softade fotografier och salongsporträtt med dess omsorgsfulla fördrivningar som lockar konstnären. Här finns ett stort utrymme för att kreativt återskapa form och komplexitet. Den visuella förenklingen och tomheten i de välsminkade porträtten, tillsammans med de minst sagt komplicerade och spännande levnadsöden som de representerar, bildar utgångspunkten för ett gediget måleriskt, arkeologiskt utgrävningsarbete.

Man ska därför inte låta sig luras av den självklarhet och skenbara enkelhet som Cecilia Sikströms målningar utstrålar i reproduktion. De bör ses i original för att komma helt till sin rätt. De förenklade nästintill schabloniserade figurerna är resultatet av ett komplext måleriskt arbete. Man anar att varje kvadratcentimeter är mödosamt och noggrant genomarbetad under många omtagningar i sökandet efter det rätta uttrycket samt den exakta valören och kulören. Detta ger målningarna en taktilitet som Cecilia Sikström är ganska ensam om bland yngre målare.

Till den här utställningen har hon valt att gå upp i färg och dessutom öka kontrasten i målningarna. De tidigare lyriskt stämda gråskalorna och varm/kalla hudtonerna har fått ge utrymme åt ilskna utbrott i ljust kadmiumrött, krapplack och engelskt rött. Det sprakar om de höga färgackorden, som accentueras av komplementära nedslag och balanseras av ett högt valörspel mellan anemiskt vitaktiga hudtoner och torrt vibrerande mörka toner i ansiktets hålrum eller i ett markerat ögonbryn. I målningen ”Viveca” pågår dessutom ett sällsamt och effektivt spel mellan det tydligt avbildade kvinnoansiktet och den uppvaktande torsons upplösta former. Njut av de känsligt målade värmda färgtonerna som täcker bröstet.


Stockholm 2003-04-09 © Susanna Slöör


Kort om Cecilia Sikström: Född 1962 i Lycksele. Bosatt och verksam i Stockholm. Konsthögskolan 1985-1990. Har ställt ut separat på bland annat Thielska galleriet (2002) - Galleri Ahnlund, Umeå (2002 1996, 1992) - Galleri Argo (1998, 1994) - Galleri Plaisiren (2001).

Galleri Argo

Tillbaka till startsidan för omkonst