::länkar

www.omkonst.com anmäler:
Musikalisk modernism

Georg Suttner på Galleri Stenlund 26/10 - 17/11 2002
Text: Leif Mattsson

”Jag öppnar kanaler till min bildvärld” yttrar Georg Suttner som beskrivning till hur han inifrån söker sina formers ursprung.


"Trumslagarpojke" © Georg Suttner

Det är med ett vibrerande, konkret måleri med högt skruvade färger som Georg Suttner möter oss på Galleri Stenlund. Han målar med en rytmisk frasering som påminner om jazzens. Ett antal snabba penselsträck får beskriva en form på samma sätt som Charlie Parkers nervösa altsaxofon fragmenterar en refräng. I andra bilder framträder en kontrapunktisk komposition som blottar motsatspar inom färg och form.

I vissa fall blir Suttner närmast ljudhärmande i sitt färgval som i ”Trumslagarpojke” (ovan). Ljuden från instrumentet har även fått blanda sig i beskrivningen av pojkens form och trasat sönder dess konturer. Återstår några färgytor som beskriver trummans läte och pojkens skepnad i en sammansatt och rytmisk form.

För Suttner tycks arbetsprocessen många gånger lika viktig som slutresultatet. Man kan spåra lager efter lager av övermålningar som på ett mycket öppet sätt redovisar tankegångar och infall under tillblivelsen. Möjligen är detta den erfarne målarens signum, då man i unga oerfarna konstnärers verk ofta ser en motsatt vilja. Där nöjer man sig med ett avslutat ”bländverk”. Suttners öppna samtal med modernismen och dess formspråk kan på så sätt ses som ett friskt tillrop till alla målare som törs ta upp stafettpinnen.


Stockholm 2002-10-27 © Leif Mattsson


Kort om Georg Suttner: Född i Laxarby 1922. Debuterade 1946 i Göteborg. Har sedan dess haft ett stort antal separatuställningar över hela landet. Knuten till Gerlesborgskolan sedan 1948. Varit huvudlärare vid Valand i Göteborg. Rektor för Konsthögskolan 1981-87. Professor vid Konsthögskolan i Umeå m.m.

Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text