::länkar

www.omkonst.com anmäler:
Smaka den underbara sången
Marianne Tan på Galleri Svenska Bilder 26/11 – 10/12 2002
Text: Leif Mattsson

Vi skall smaka den underbara sången, den sång som sjungs med begärets undre läppar, skriver den peruanske poeten César Vallejo. Orden skulle kunna varit inspirerade av Marianne Tans taktila målning (nedan) som visas på Galleri Svenska Bilder.


"Utan titel", collage plywood, © Marianne Tan

Det är med ett känsligt men strävt måleri Marianne Tan möter oss på Galleri Svenska Bilder. Hon verkar inte se målningarnas stora ytor som ett problem utan snarare som en möjlighet. Hon ristar, skrapar och klottrar i vinylen tills ytan fyllts med ett myller av små händelser. I denna händelserymd ”svävar” så ett antal inklistrade fragment av fotografier, ibland tydliga, ibland suddiga och delvis övermålade.

Vinylfärgen med dess sammetsmatta yta passar utmärkt för denna typ av lekfulla experiment. Grunden fungerar bra som lim för collagen och är en perfekt yta att teckna på. Konstnären ger färgen i vissa målningar en sträv, jordig och rostig karaktär, för att i andra verk låta flödet styra bilden till ett mjukare måleri. Som när hon bearbetar de blå och blågrå färgerna tills ytorna fullkomligt vibrerar av liv.

Marianne Tans bilder är fyllda av visuella motsatser. Collagefragmenten bildar ett slags veton mot de stora levande ytorna och de spröda, ristade linjerna. Men kanske är det för att fragmenten tvingats att underordna sig färgackorden som målningarna ändå blir samlade och koncentrerade, vilket ger utställningen en lågmäld och poetisk karaktär.


Stockholm 2002-12-01 © Leif Mattsson


Kort om Marianne Tan: Född 1957. Bosatt i Stockholm.
Utställningar i urval: Galleri Händer 1988 , Olle Olsson-Huset 1989, Galleri Ann Westin 1993, Eksjö Museum 1995, Galleri Svenska Bilder 2002.

Mer information på hemsidan för Galleri Svenska Bilder

Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text