www.omkonst.com anmäler:
En bilds doft
Björn Wessman på Galleri Flach 8/5 – 14/6 2003 och Galerie Leger, Malmö, 10/5 – 11/6.
Text: Susanna Slöör

Björn Wessman visar på Galleri Flach i Stockholm skisser från en arbetsresa till Australien förra året. I Malmö, på Galerie Leger, pågår samtidigt en större utställning med hans måleri. Omkonst har besökt den förstnämnda.


"Aboriginal" 54 x 79 cm, fotogravyr, 2003 © Björn Wessman

Under titeln ”Origin” vill konstnären på Galleri Flach visa en annan sida av sitt konstnärskap. Den del som föregår måleriet. För Björn Wessman är kameran det viktiga skissmediet. Här har han dock valt att följa fotografiets uttryck en bit längre i sina efterarbetade fotografier och fotogravyrer med motiv från Australien.

”Med hjärtat vansinnigt pumpande och med adrenalinet utfällt i ryggsvetten, kämpar jag vidare mot toppen.” Björn Wessman beskriver i en ackompanjerande text det fascinerande men samtidigt skrämmande intrycket som den storslagna och vildvuxna naturen och dess ibland livsfarliga invånare gör på honom. Känslorna fortplantas i bearbetningen av fotografierna. Ljusdunklet, dimmorna, fukten och dofterna framkallas med hjälp av de suggestiva färgvalen och den grafiska förtätning som uppkommer under bearbetningsprocessen. I några av gravyrerna har konstnären valt ett långsmalt format liknande det i japanska sidenmålningar. Den smala upprätta bildytan underlättar en berättande temporal läsning av bilden från nedre högra hörnet och slingrande uppemot vänster. En bildrörelse som förstärker den suggestiva upplevelsen. Formatet återkommer även i de målningar som visas på utställningen.

Stockholm 2003-05-19 © Susanna Slöör


Kort om Björn Wessman: Född 1949 i Hässleholm, Skåne. Konstakademin 1976-1981. Har tidigare ställt ut separat på La Galerie Danoise, Paris, 2001 - Konstakademin Stockholm 2001 - Galleri Krister Fahl 1997 - Göteborgs Konsthall 1994 - Boibrino Gallery 1994.

Björn Wessmans hemsida | Länk till Galleri Flach

Tillbaka till startsidan för Omkonst