www.omkonst.com anmäler:
Mytisk målarpoesi
Karin Wikström på Galleri Argo 23/11 – 15/12 2002
Text: Susanna Slöör

Surrealisten och poeten André Breton talar om att man måste praktisera poesin för att hjälpa den till seger. Karin Wikströms uttrycksfulla målarpoesi som visas på galleri Argo är ett utomordentligt exempel på detta.


"utan titel" © Karin Wikström

Hon presenterar en egensinnig mytologi i bilderna. De olika subjekten som deltar i målningarna lånar drag från fablernas eller barnets bildvärld. Händelserna som utspelar sig äger däremot inte rum i en lättsam barnkammarvärld. Istället verkar figurerna fungera som alter egon, personliga eller andras, vars uppgift är att skildra människans utsatthet, sårbarhet, lidelser och böjelser. Allvaret, som emellanåt biter till, ramas in av en stillsam humor.

Det är få förunnat att kunna kombinera ett litterärt innehåll i konsten med ett suveränt måleri. Karin Wikström är ett av dessa lyckosamma undantag. Men även i jämförelse med duktiga målare sticker Karin Wikström ut. Hon hanterar teckningen och formen lika säkert som hennes färgbehandling är fräck och subtil.


"utan titel" © Karin Wikström

Jag uppskattar hennes obesvärade kast mellan linjen och ytan samt hennes variationsförmåga för att skapa koncentration och pauser i bilden. Den fina färgmoduleringen och nyansrikedomen kastas raskt överbord om den riskerar att bli för insmickrande. En fräck färgplump, som får skildra en hel kropp, eller grovt tecknade föremål i bjärta färger bryter snabbt av. I några fall tecknas ett ord in i bilden som ytterligare berikar innehållet.

Men Karin Wikström skriver oss inte på näsan vad hennes måleriska teaterstycken egentligen handlar om. Alla målningar är namnlösa. Som betraktare kan du dock mycket enkelt lägga din egen erfarenhets raster över bilderna och låta dig drabbas av det överraskande och mångtydiga innehållet. Karin Wikström på Galleri Argo är helt klart en höjdpunkt bland höstens utställningar.

Stockholm 2002-11-24 © Susanna Slöör

Klicka här för att se fler bilder av Karin Wikström


Kort om Karin Wikström: Född 1959 i Östersund, bosatt i Göteborg. Utställningar i urval:Bror Hjorts Hus (Uppsala) 1993, Göteborgs Konstmuseum 1996, Galleri 1 (Göteborg) 1997 och 2001, Wetterling Gallery (Stockholm) 1997, Östersunds Museum 1997, Anders Tornberg Gallery (Lund) 1999. Galleri Argo (Stockholm) 2002

Länk till Galleri Argo

Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text