1
  TEMA: KONST- & ARKITEKTURUNDERVISNING  
 

TEMA: Konst- & arkitekturundervisning
Konstakademien och Omkonst
i samarbete kring essäprojektet Dialogen

Under hösten 2015 inleder Konstakademien och Omkonst ett samarbete kring essäprojektet Dialogen. Ett antal debatt- och diskussionsartiklar om konst- och arkitekturundervisning kommer att löpande publiceras både i Omkonst och på Konstakademiens hemsida. 
     Parallellt bjuder Konstakademien in till samtal och paneldebatter med start den 7:e oktober, då konstakademiledamöterna Dan Wolgers och Karin Mamma Andersson utfrågas av Lovisa Ingman, andraårselev på Konstskolan Basis.
     Alla Dialogen-essäer kommer så småningom att tryckas och ingå i Konstakademinens serie "Skrifter", och vara tillgängliga för beställning. Men redan innan dess finns artiklarna att läsa allt eftersom de publiceras på Omkonst, och som utskriftsvänliga pdf:er på Konstakademiens hemsida.

Omkonst har tidigare ingått i intressanta samarbeten med andra kulturaktörer, senast med nättidskriften Konsten.net kring konstkritiken. Den ideella föreningen Open Critic startades tillsammans av Omkonst och Konsten och har arrangerat tre livekritik-framträdanden: på Liljevalchs, Moderna Museet och Konstakademien.
    Omkonst har också vid två tillfällen – femårsjubiléet 2007 och tioårsjubiléet 2012 – bjudit in ett antal kulturskribenter, kritiker och konstnärer till liknande essäprojekt som den nu aktuella Dialogen. Femårsjubiléet resulterade dessutom i en tryckt upplaga: "Om tillståndet i konsten", Langenskiölds förlag.

I essäserien Dialogens första artikel – "Före och efter Bologna" – argumenterar konstnär Dan Wolgers kring Bolognaprocessens menliga inverkan på konstundervisningen.
      "Kritiker hävdade att överenskommelsen främst var ett medel för att låta marknaden och arbetsgivare styra över hur universiteten skulle utvecklas", skriver han angående Bolognamodellens eventuella, dolda agenda.
      Wolgers essä är ett brandtal för konstens och konstnärens frihet. Hans avslutande mening: "Konsten har inget ärende" kan nog uppfattas som provokativ i vissa läger, men så är också essäseriens avsikt att skapa debatt. Det finns inte mycket som är lika väsentligt för framtidens samhällsbygge som utformningen och kvalitén på vårt utbildningsväsen.

Läs Dan Wolgers essä: "Före och efter Bologna">>

Stockholm 2015-10-07 © Leif Mattsson

1
Konstakademien, Stockholm | Om projektet  |  Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com

 

      
skriv ut denna text