www.omkonst.com anmäler:
Målerisk teater
Karin Wikström på Samling Saltarvet, Fiskebäckskil, 2/7 – 29/7 2003
Text: Susanna Slöör

Karin Wikström fortsätter att övertyga och visar på Samling Saltarvet en utställning som bekräftar och fördjupar intrycken från utställningen på Galleri Argo, Stockholm i vintras.


"Utan titel" © Karin Wikström

Här återknyts bekantskapen med Wikströms burleska figurer med drag lånade från barnkammarvärlden. De frysta scenerna som spelas upp på hennes ”dockteater” är fortsatt ordlösa. Konstnären ger ingen annan vägledning än den som den enskilda bilden avslöjar. Tolkningen skapas hos betraktaren och kanske beror den på det humör och eller den sinnestämning man befinner sig i. Mårten Castenfors utmärkta hängning av utställningen på Saltarvet är uttalat episk, men samtidigt utgör varje bild en självständig händelse. Tilläggas bör att Castenfors även ansvarat för urvalet av konsten till den permanenta samlingen på Saltarvet, en pärla väl värd ett besök.


"Utan titel" © Karin Wikström

Wikströms utställning lockar till funderingar kring tillkomst-processen. Det verkar som om bilderna utgör enstaka nedslag ur en flödande berättelse som ständigt verkar pågå inom konstnären. Några ögonblick fryses ned och fångas i den enskilda bilden. Som om hon endast låter oss få se ett begränsat och slumpmässigt urval bildrutor ur en film. Där finns ofta en varmt humoristisk ton, inte sällan med erotiska anspelningar. Följer man det spåret så går man runt och ser Wikströms bilder med ett leende i mungipan. Men där finns även andra stråk som skickar en kall kår längs med ryggraden. Används dockfigurerna på samma sätt som när barn ska rekonstruera omskakande och otäcka händelser? Scenerna som spelas upp kan varken etiketteras som om de vore renodlade skämt eller på djupaste allvar, verkliga eller diktade.

Men kanske ska man släppa dessa funderingar och istället njuta av det utsökta och raffinerade måleri som Karin Wikström återigen bjuder oss på. Här finns en sensibilitet och närvaro som är mycket speciell. Den bygger på en säker och beräknande känsla för sitt uttrycksmedel, parat med en instinktiv förmåga att i stunden ta tillvara på de målarhändelser som uppstår under arbetet. Motivet påverkar måleriet, men måleriet verkar även i lika hög grad påverka innehållet. Möjligen är det en förklaring till varför vi gäckas att göra en alltför enkel tolkning av Karin Wikströms verk.

Stockholm 2003-07-09 © Susanna Slöör

Se även artikel om Karin Wikström på Galleri Argo 2002


Kort om Karin Wikström: Född 1959 i Östersund. Bosatt och verksam i Göteborg. Konsthögskolan Valand 1990-95.
Utställningar i urval: Galleri Argo, Stockholm, 2002 - Galleri 1, Göteborg, 1997, 01 - Carnegie Art Award, Nordic Painting; Göteborg, Stockholm, Helsingfors, Oslo, Köpenhamn, Reykjavik, 2000.

Länk till Samling Saltarvet

Tillbaka till startsidan för omkonst